Vesti

Objavljen poziv za opštinski pripremni tim za Severnu Mitrovicu

Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave (MALS) i Međunarodna civilna kancelarija (ICO) su objavili novi poziv za prijave za opštinski pripremni tim u osnivanju nove opštine Severna Mitrovica. U saopštenju dostavljenom KIM radiju se navodi da su ljudi iz ovih organizacija tokom prethodnih nedelja razgovarali sa više građana koji su zainteresovani da učestvuju u osnivanju nove opštine Severna Mitrovica. Zamenik međunarodnog civilnog predstavnika Flečer Burton je izjavio da su nedavno održani izbori još jedan korak napred u procesu decentralizacije i da nove i proširene opštine, koje su nedavno uspešno prošle kroz lokalne izbore, predstavljaju pozitivan primer za ljude koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice. "Podstakao bih i ohrabrio kvalifikovane građane Mitrovice da načine taj korak i prijave se da budu deo tima koji će postaviti kamen temeljac nove budućnosti za svoju zajednicu. Decentralizacija je šansa za ljude u severnom delu Mitrovice, naročito za pripadnike srpske zajednice, da krenu da utiču na sopstvenu budućnost", naveo je Barton. U pisanoj izjavi Flečer Barton dodaje da će "stvaranje nove opštine Severna Mitrovica opštinske vlasti približiti zajednici, sa ciljem poboljšanja usluga i infrastrukture, kao i poboljšanja transparentnosti i odgovornosti. " U saopštenju se navodi i da su prijave kandidata iz prethodnog konkursa važeće, a da se svi zainteresovani mogu javiti do 4. januara 2010. godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017