Vesti

Euleks sutra obeležava prvu godišnjicu rada

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) sutra obeležava prvu godišnjicu od početka rada na Kosovu. Misija, koja je raspoređena na celom Kosovu, započela je operacije 9. decembra 2008. godine i postala je u potpunosti funkcionalna u aprilu 2009. godine, navodi se u saopštenju Euleksa. Dodaje se da, sa približno tri hiljade zaposlenih, misija radi zajedno sa lokalnim partnerima na poboljšanju vladavine prava na Kosovu: pravosuđe, policija i carina. „Ovo je bez sumnje bila izazovna godina. Ali smo dobro počeli. Već smo postigli mnoge uspehe. Međutim, pred nama je dug put i moramo ostati koncentrisani i odlučni”, rekao je šef Euleksa Iv de Kermabon. U saopštenju se dodaje da je jedan od najznačajnijih uspeha bio prekretni izveštaj koji je pripremila Euleksova Programska kancelarija. Njen izveštaj, koji je objavljen u leto 2009. godine, predstavljao je najopširniju ikada izvršenu ocenu stanja pravosudnog, policijskog i carinskog sistema na Kosovu. Na osnovu tog izveštaja, i ostalog rada, Euleks i lokalne institucije su pripremile i predstavile dug niz projekata s ciljem da se rad kosovskih zakonodavnih institucija poboljša tokom narednih meseci i godina, navodi se u saopštenju. „Dobro smo sarađivali sa lokalnim vlastima. Oni su, kao i mi, posvećeni poboljšanju pravosudnog sistema, policije i carine, kako bi se postigli evropski standardi. Radujemo se nastavku ovog bitnog partnerstva u budućnosti”, rekao je Kermabon. Misija Euleksa na Kosovu je podeljena u tri komponente: pravosuđe, policija i carina. Osnovni zadatak misije je da nadgleda, podučava i savetuje kosovske institucije u polju vladavine prava i najveći deo Euleksovog osoblja radi zajedno sa lokalnim kolegama. Misija zadržava jedan broj izvršnih nadležnosti u poljima kao što su organizovani kriminal, korupcija, ratni zločini i teški finansijski kriminal, dodaje se u saopštenju misije EU.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017