Vesti

Na Kosovu dijagnostifikovano 49 slučajeva zaraženih HIV-om

Epidemija HIV-a još uvek traje i predstavlja najveći globalni problem, ocenjeno je danas na debati u Medija centru u Čaglavici, čija je tema bila “Prisustvo HIV virusa na Kosovu”. Predstavnica Ministarstva zdravlja Kosova Arbanita Pajaziti kazala je da je od prvog otkrivenog slučaja HIV-a na Kosovu do danas na Infektivnoj klinici u Prištini registrovano 49 zaraženih HIV-om od kojih je 30 preminulo. Ona je dodala i da u odnosu na druge delove sveta, kada je reč o Kosovu, nema velike razlike što se tiče inficiranih i obolelih. „Među njima ima dece od tri godine pa naviše, zatim i žena i muškaraca raznih starosnih dobi i iz raznih nivoa društva, ima narkomana, homoseksualaca i heteroseksualaca koji su zaraženi virusom HIV-a. Odeljenje za sidu pri našoj bolnici je 2005. godine počelo sa savrenenijim oblikom primene terapije protiv HIV-a“, rekla je Pajaziti. Predsednica Jazasa na Kosovu i Metohiji Sanja Lazarević je istakla da je u rad Jazasa uključeno preko 150 mladih volontera iz raznih delova Kosova koji žele da rade na prevenciji HIV/AIDS-a. „Radili smo i sa zdravstvenim radnicima na njihovoj edukaciji kako da pomognu ljudima zaraženim HIV-om, a pre tri godine smo otvorili dobrovoljno poverljivo savetovalište i počeli testiranje na HIV u Kosovskoj Mitrovici u studenstkoj poliklinici. Iako do sada nemamo pozitvnih rezultata na HIV posle tih testiranja to ne znači da na Kosovu u srpskim sredinama nema zaraženih. Naš je cilj da svojim aktivnostima mlade ljude što više informišemo HIV-u“, rekla je Lazarević. Direktorica UNFP-a na Kosovu, Diona Bologa, ukazala je da se u poslednjih osam godina zapaža postepeno opadanje broja obolelih od side i da se prema podacima broj novoinficiranih osoba u svetu u prošloj godini smanjio za 17 odsto.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017