Vesti

M. Lamanen: U većini slučajeva sudovi na Kosovu ne poštuju međunarodne standarde

Misija OEBS-a na Kosovu smatra da pravosudni sistem nije uspeo da se uhvati u koštac sa slučajevima nasilja u porodici i potpune zaštite ljudskih prava na Kosovu. U intervjuu za emisiju „Ženske tajne“ KIM radija zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu, Marku Lamanen, je kazao da OEBS svojim aktivnostima nastoji da uspostavi lokalne mehanizme zaštite ljudskih prava koji bi pomogli održivom povratku, uspostavljanju funkcionalnog pravosuđa kao i zaštite protiv trgovine ljudima. „Kao najveće prepreke u to našoj borbi izdvojio bih primenu postojećeg zakonodavnog okvira kao i politike i strategije. Mi možemo imati dobre zakone ali to ne znači da se ti zakoni i primenjuju u potpunosti. Sve to pomalo zavisi i od finansijskih resursa. Kada govorim o zakonima posebno mislim na zakon o ravnopravnosti polova iz 2004. godine kao i akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudskim bićima iz 2008. godine koji nisu u potpunosti primenjeni“, rekao je Lamanen. On smatra da sudovi na Kosovu nisu uvek uspevali da zaštite prava žena i da međunarodni standardi u većini slučajeva nisu ispoštovani. To se po Lamenenu posebno odnosi na nepoštovanje konvencije EU o ljudskim pravima i pravima slobode. „Kada se sudu izda nalog o hitnoj zaštiti žrtve često dolazi do kašnjenja u postupku pa su žene ponovo izložene nasilju“, kaže Lamenen. On veruje da je na Kosovu u mnogim porodicama prisutno porodično nasilje ponajviše zbog patrijahalnog shvatanja o ulozi žene u porodici i društvu uopšte.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017