Vesti

Predstavljeno alternativno rešenje za digitalizaciju kosovske TV mreže

Drugog dana međunarodne konferencije u Prištini o prelasku sa analognog na digitalni sistem emitovanja TV kanala predstavljeno je alternativno rešenje digitalizacije kosovske mreže. Ekspert za planiranje frekvencija Emil Bljakaj je kazao da je zbog postojećeg stanja prema kome Kosovo ima 8 frekvencija, što je manje od svih zemalja u regionu i kako je rekao nedovoljno, pripremljen alternativni plan po kome bi Kosovo trebalo da dobije ukupno 21 frekvenciju. “Kako bi medijsko polje funkcionisalo bez ometanja, zbog geografije i zbog planina koje imamo ovde, plan je da Kosovo podelimo na tri oblasti. Mi smo izračunali pokrivenost tih oblasti i dobili smo oko 85% pokrivenosti, ” kazao je Bljakaj. Alternativni plan mora da prođe ocenu tehničke komisije i prema njemu od ukupno 21 frekvencije 9 bi pripalo televizijama sa nacionalnom frekfencijom, a ostalo lokalnim emiterima. Predsednik borda Asocijacije za nezavisne elektronske medije na Kosovu, Afrodita Saraćini Keljmendi je kazala da je problem manjka fekvencija na Kosovu nastao zbog toga što je u prošlosti Kosovo zastupala Srbija, kao punopravni član međunarodnih organizacija. “U vreme pokretanja planova za transfer na digitalni sistem, Kosovo se našlo pod upravom UNMIK-a i nije imalo ista prava kao punopravni članovi. Napravljeni su ozbiljni napori da se ubedi UNMIK da je to vrlo bitno za razvoj kosovske difuzije, međutim politička volja da se ozbiljno angažuju tada nije postojala. Na konferenciji u Ženevi 2006. godine Srbija je za Kosovo ispregovarala samo 8 frekvencija”, kazala je Keljmendi. Ona je dodala da Asocijacija za nezavisne elektronske medije na Kosovu neće prihvatiti rešenje koje nije odgovarajuće, a koje bi bilo nametnuto zbog kašnjenja i zbog žurbe da se dostignu međunarodni standardi. Dvodnevnoj konferenciji u Prištini, koja je danas završena prisustvovali su predstavnici Crne Gore, Makedonije, Bosne, Albanije, Hrvatske i Slovenije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017