Vesti

OEBS započeo kampanju protiv trgovine ljudima

Misija OEBS-a na Kosovu započela je danas kampanju "Ona je deo nas" protiv trgovine ljudima koja ima za cilj da pošalje jasnu poruku javnosti da je trgovina ljudima istovremeno gnusan zločin i teško kršenje ljudskih prava. Polovina identifikovanih žrtava trafikinga, odnosno trgovine ljudima, je poreklom sa Kosova, rečeno je danas na konferenciji za novinare i istaknuto da je u toku ove godine Kosovska policija (KPS) u regionu Mitrovice zabeležila dva slučaja trgovine ljudima pri čemu su dva lica lišena slobode. Šef OEBS-ove kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Karolina Stafa je istakla da ova pojava predstavlja najveću pretnju po bezbednost u 21. veku, najunosniji kriminalni posao, ropstvo i teško kršenje ljudskih prava. Na Kosovu se trgovina ljudima odvija prikriveno i veliki je problem da se žrtve trafikinga identifikuju, jer trgovici ljudima imaju veze sa osobama koje se bave krivičnim istragama, a svoje aktvnosti više ne sprovode u barovima, već u privatnim stanovima, salonima za masažu i kozmetiku, smatra Stanfarova. „Sada je trend da imamo povećan broj žrtava koje su sa Kosova, jer polovina od žrtva koje su identifikovane su poreklom odavde. Kroz ovu kampanju želimo da skrenemo pažnju i da podignemo nivo svesti javnosti i da ljudima ukažemo da ovakav problem postoji u našoj okolini“. Stanfarova je apelovala na žrtve trafikinga da se obrate na SOS telefone: 065-6373703 ili 044-08090. Svi pozivi na ove brojeve su besplatni. Istražitelj Kosovske policijske službe za region Kosovske Mitrovice Musa Voca kaže da trgovina ljudima ne poznaje granice, otvorena je svuda na isti način i sve ukupno čini organizovanu kriminalnu grupu. Kosovo je mesto tranzicije, ali i održavanje trgovine ljudima, ističe Voca i dodaje da je to poslednjih godina sve više izraženije. Prema njegovim rečima, sektor za borbu protiv trgovine ljudima na Kosovu broji 25 policajaca, a svaki region 4 do 5 policajaca. „U 2008. godini imali smo tri slučaja trgovine, jednu uhapšenu osobu i jednu žrtvu. Za 2009. godinu imamo dva slučaja, dve uhapšene osobe, a žrtva je bila iz Albanije i treći slučaj koji je predat glavnoj direkciji KPS-a“, kazao je Voca. U sklopu OEBS-ove kampanje na Kosovu „Ona je deo nas“ biće organizovana tri besplatna rok koncerta, danas u Prizrenu, sutra u Mitrovici i završni koncert 10. decembra u Prištini, na Međunarodni dan ljudskih prava. Na koncertu koji sutra u 20 časova počinje u kafe baru „Viva“ u Kosovskoj Mitrovici učestvovaće lokalni bendovi i „Ateist rep“ iz Novog Sada.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017