Vesti

Međunarodna konferencija o digitalizaciji medija danas i sutra u Prištini

Međunarodnu konferenciju o digitalizaciji etra koja se danas i sutra održava u Prištini, otvorio je predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići. Tom prilikom on je rekao da je tema veoma važna za Kosovo i region: “Putevi za komunikaciju treba da budu dostupni svima i da reflektuju raznolikost Kosova kao i regiona”. Krasnići smatra da će ovakva politika omogućiti građanima da slobodno govore o problemima koji ih muče u svakodnevnom životu. “Nadam se da će digitalizacija pomoći uspostavljanje bolje kontrole nad Vladom i poboljšati njenu transparentnost, a sve to za dobrobit građana, jer na taj način omogućava građanima da više učestvuju u donošenju odluka”, rekao je Krasnići. Predsednik upravnog odbora Nezavisne medijske komisije na Kosovu Daut Demaku je naglasio da je Nezavisna komisija posle proglašenja nezavisnosti zatekla haotično stanje u medijima i da je napravila pripremni plan za prelazak na digitalni sistem emitovanja programa. “Mi smo napravili plan, ali on u osnovi ima analizu koju je uradila Medjunarodna telekomunikaciona unija (ITU). Imamo veliku potrebu za alternativnim planom, jer smo na Kosovu uskraćeni za mogućnost digitalizacije i ovde nije reč o grešci, već o ozbiljnom propustu koji moramo da ispravimo što pre”, kazao je Demaku. On je dodao da su frekvencije državno vlasništvo i da ne znaju za granice, prepreke i barijere. “Želimo sa svim komšijama da ostvarimo dobru saradnju, kako bi medijsko polje funkcionisalo bez ometanja”, kaže Demaku. On očekuje da će lokalni proizvođači programa tokom dvodnevne konferencije saznati kako se odvija proces digitalizacije u okruženju i sa kakvim problemima mogu da se susretnu u procesu prelaska sa analnog na digitalni sistem emitovanja programa. Konferenciji prisustvuju predstavnici Crne Gore, Makedonije, Bosne, Albanije, Hrvatske i Slovenije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017