Vesti

K. Mitrovica: Obeleženo 40 godina rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini

Svečana akademija povodom 40 godina rada Medicinskog fakulteta Prištinskog Univerziteta, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održana je danas u amfiteatru Tehničkog fakulteta, javlja Radio Kontakt plus. Dekan Medicinskog fakulteta profesor doktor Nebojša Mitić izjavio je da se perspektiva ovog fakukteta ogleda u veri u sebe, svoju državu, praćenju savremenih trendova visokog obrazovanja, novih naučnih dometa. ”40 godina postojanja obavezuje nas da gradimo savremen, perspektivan, otvoren i prepoznatljiv Medicinski fakultet, fakultet srpskog državnog Univerziteta Priština. Na putu stvaranja takvog fakulteta jesu i biće mnoge prepreke, ali put na kome prepreke postoje sigurno negde vodi, a onaj na kome prepreka nema nikuda ne vodi. Ne zaboravljajući prošlost, a odgovorni prema trenutku u kome jesmo, moramo graditi svojim studentima budućnost jer oni to zaslužuju”, rekao je Mitić. Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije, Žarko Obradović, poručio je studentima da je njihov fakultet dobar jer je prošao proces akreditacije što je sertifikat kvaliteta kao i da ih neće deliti po tome da li je diploma fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Nišu ili Beogradu već će biti cenjeni po tome koliko znanja budu pokazali. “Treba da znate da će u deceniji koja dolazi vrednost svakog univerziteta biti posebno vrednovana i svaki fakultet će imati svoje mesto. Ako Medicinski fakultet bude bolji, toliko će univerzitet biti vredniji, jer će to biti mera kvaliteta i sistema obrazovanja svake zemlje. Jako je važno da ovaj fakultet ima i dobar kadar i dobar podmladak. Molim vas posvetite se učenju jer jedino tako možete steći sposobnost da vodite ne samo ovaj fakultet i univerzitet nego i ovu našu lepu i dobru Srbiju”, rekao je Obradović. Rektor prištinskog Univerziteta profesor doktor Zdravko Vitošević izajvio je da je zadatak Univerziteta da uvažavajući i poštujući sve tradicije i one koji su ih stvarali, novim naučnim pristupima i inovacijama generacijama koje dolaze, omogućimo transfer svih veština i znanja koje posedujemo kako bi im, kako je kazao, omogućili da se ravnopravno uključe u prostor i sistem evropskog i svetskog obrazovanja, kulture i nauke, umetnosti i privede, medicine i sporta. “Čestitajući svim zaposlenim i svim studentima Medicinskog fakulteta u Prištini, sada u K. Mitrovici, 40 godina postojanja i rada, iskreno verujem da će u godinama koje dolaze pokazati i dokazati da su vredni poštovanja i svih počasti”, naglasio je Vitošević. Zahvalnice za doprinos u radu i razvoju Medicinskog fakulteta PU dodeljene su ustanovama i organizacijama ali i studentima koji su pokazali izuzetne rezultate tokom dosadašnjeg studiranja, kao i profesorima koji su minulih decenija svojim autoritetom i primerom podizali ugled ovom fakultetu. Medicinski fakultet ima 239 zaposlenih od toga 180 nastavnika i saradnika. Nastavu na ovom fakultetu pohađa oko 1. 300 studenata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017