Vesti

OEBS: Posebna pažnja treba da bude usmerena prema najugroženijim zajednicama

Misija OEBS-a na Kosovu predstavila je danas izveštaj o proceni učešća nevećinskih zajednica u opštinskim strukturama, kao i u procesu donošenja odluka. OEBS preporučuje da se stavi veći akcenat na obezbeđivanje pravične zastupljenosti svih zajednica koje žive u različitim opštinama, sa posebnom pažnjom na zajednice koje se nalaze u najtežem položaju. Posebna pažnja, prema izveštaju OEBS-a, treba da bude usmerena najugroženijim zajednicama, odnosno Romima, Aškalijama i Egipćanima. Vršilac dužnosti direktora OEBS-ovog odeljenja za ljudska prava i zajednice Majkl Vulf-Mors rekao je da su mehanizmi koji su novouspostavljeni, a vezani su za učešće zajednica na lokalnom nivou, u skladu sa evropskim standardima i odnose se na zamenika gradinačelnika za zajednice i zamenika predsedavajućeg skupštine opštine za zajednice. On je istakao da je još rano za ocenu njihovog sveobuhvatnog rada i da se ova rešenja moraju pokazati u praksi. Predstavljanju izveštaja OEBS-a prisustvovao je i ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati, koji je rekao je da komunikacija opštinskih službenika sa građanima a posebno pripadnicima manjinskih zajednica nije na zadovoljavajućem nivou i da prihvata preporuku OEBS-a da takvo stanje treba popraviti. “Mi moramo da se približimo zajednicama, da znamo kakav je njihov rad, da odvojimo budžet, a u tom pogledu ne postoji neka jaka komunikacija”, kazao je Ferati.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017