Vesti

Izrađen je nacrt statuta novoformirane opštine Gračanica

Pripremni tim u Gračanici izradio je nacrt statuta ove novoformirane opštine čije se usvajanje uskoro očekuje. Po rečima člana pripremnog tima u Gračanici, Nebojše Perića, statutom su obuhvaćene sve nadležnosti nove opštine koje proizilaze iz zakona o lokalnoj samoupravi a prema planu Martija Ahtisarija. Prema nacrtu statuta predviđeno je formiranje osam uprava u okviru nove opštine koje će brinuti o svojim nadležnostima, koje su prenete sa centralnog na lokalni nivo vlasti. Perić je za emisiju „Trougao“ KIM radija kazao da su proširene nadležnosti najvažniji deo statuta nove opštine Gračanica. „To su nadležnosti koje bi pored Gračanice trebala da ima i opština Severna Mitrovica, a to su sekundarna zdravstvena zaštita, zatim zaštita kulturnog i verskog nasleđa kao i srednje škole tj. sekundarno obrazovanje“. U okviru toga je, kaže Perić, predviđeno da sve osnovne i srednje škole u opštini Gračanica rade prema planu i programu Republike Srbije. Srpski jezik odnosno ćirilično pismo biće zvanično u primeni u novoj opštini Gračanica a opština će prema novom statutu da predlaže i komandira policijske stanice u Gračanici. „Za celokupnu primenu statuta potreban je i dobar i visok budžet“ rekao je Perić i naglasio da su zato napravljene dve verzije budžeta nove opštine. “To zavisi od toga kako će u kosovskim institucijama taj budžet biti prihvaćen. Naravno da je budžet veći od pola miliona evra na godišnjem nivou s tim što mi nismo radili samo budžet već i listu kapitalnih projekata koja je jako važna jer počinjemo sa infrastrukturalnom izgradnjom čitave opštine. Ta lista kapitalnih projekata se meri sa desetinama miliona evra“, rekao je Perić KIM radiju. Statutom je predviđeno i uvođnje taksi za privredne subjekte u opštini Gračanica. Statut za novoformiranu opštinu Gračanica izradio je Pripremni tim uz podrškzu USAID-a i ICO-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017