Vesti

OEBS pozvao organe zakona na Kosovu da opreznije štite pravo na slobodu

Javni tužioci i sudije treba da donose odluke o izricanju mera pritvora jedino kada je takva odluka neophodna i uz puno poštovanje relevantnih zakona, zaključak je OEBS-ovog izveštaja o primeni mera pritvora u krivičnim postupcima predstavljenog danas. Izveštaj ukazuje na povremene neadekvatne primene postojećih pravnih okvira što može da dovede do kršenja prava optuženog na slobodu, kašnjenja u dostavljanju policijskih izveštaja tužiocima, kao i slučajeve u kojima tužioci vrlo često ne uspevaju dovoljno da obrazlože svoje zahteve za izricanje mera pritvora. Izveštaj takođe ukazuje da sudovi često nameću odluke o merama pritvora čak i u slučajevima kada su činjenice koje se iznose u prilog takvim odlukama nedovoljne, zastupnici odrane često nisu uspešni u ulaganju prigovora na potrebu za sudskim pritvorom kao i odsustvo saslušanja o pritvoru u nekim slučajevima. „Lična sloboda predstavlja uslov koji bi svako lice trebalo da uživa i bilo koje ograničenje slobode uvek bi trebalo da bude u izuzetnim slučajevima, da je objektivno obrazloženo i primenjeno na što je moguće kraći vremenski period. Organi za sprovođenje zakona i sudstvo treba da ulože dodatne napore kako bi se osiguralo ovo pravo”, rekao je Kristofer Deker, direktor OEBS-ovog odeljenja za zajednice i ljudska prava. Izveštaj takođe navodi da sudski sistem u mitrovačkom regionu funkcioniše sa ograničenim kapacitetima. Nedostatak potpuno funkcionalnog sudskog i tužilačkog sistema u opštinama na severu može da dovede do ozbiljnog kršenja prava na slobodu, pristupa pravdi, kao i prava na suđenje u okviru razumnog vremenskog roka. „U poređenju sa zaključcima poslednjeg OEBS-ovog izveštaja o primeni mera pritvora na Kosovu, koji je objavljen u oktobru 2004. godine, sudije i tužioci su napravili određeni pomak kako bi osigurali bolje usaglašavanje sa pravnim okvirima. Međutim značajni problemi, koji su identifikovani pre nekoliko godina, još uvek su prisutni. Ova činjenica izaziva zabrinutost i treba da bude promenjena”, dodao je Deker.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017