Vesti

Obeležavanje dana borbe protiv side u K. Mitrovici

Brojnim aktivnostima omaladine Jazasa, prvi decembar Svetski dan borbe protiv side obeležava se i u Kosovskoj Mitrovici. Predsednik omladine Jazasa Kosova i Metohije, Sanja Lazarević, kaže da se broj obolelih od side i HIV pozitivnih na prostoru Kosova kreće od 18-26 i dodaje da su to samo poznati slučajevi. Jedan od programa Jazasa tokom ove godine bio je edukacija mladih ljudi, koji bi kao volonteri, po završenoj obuci svojim vršnjacima preneli znanje o ovoj bolesti. Lazarevićeva je u izjavi Kontakt plus radiju rekla da se prema istraživanjima sida na ovom prostoru najčeće prenosi seksualnim putem. "Iz tog razloga omladina Jazasa sve svoje aktivnosti fokusira na siguran seksualni odnos, na prevenciju HIV-a i edukaciji mladih ljudi kako bi se samozaštitili", rekla je Lazarević. Ona podseća da se Sida ne može preneti dodirom niti korišćenjem zajedničkog pribora za jelo. Danas je u Kosovskoj Mitrovici organizovano besplatno testiranje na HIV ali se radi i na promociji značaja odlaska kod ginekologa. U okviru obeležavanja 1. decembra na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici postavljen je i štand sa promo-materijalom. Sličan štand biće postavljen i u Zvečanu a kompletan promo-materijal biće u popodnevnim satima deljen po kafićima. U organizaciji Jazasa u kafiću "Viva" u Kosovskoj Mitrovici večeras će od 21 sat biti organizovana žurka. U Amfiteatru Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici sutra će u 18 sati biti odžana tribina o uzrocima i posledicama ove bolesti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017