Vesti

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori, prvi koje samostalno organizuju kosovske institucije. Izbori se održavaju u 36 opština, među kojima su i tri nove - Gračanica, Klokot i Ranilug, u kojima Srbi čine većinu stanovništva. Predsednica Centralne izborne komisije Nesrin Ljušta u izjavi za KIM radio je kazala da se izbori održavaju na 2. 256 biračkih mesta, a nadgledaće ih oko 22. 096 domaćih i međunarodnih posmatrača. Među posmatračima je i delegacija Evropskog parlamenta, predvođena poslanicom Doris Pak. Prijavile su se ukupno 74 partije nezavisnih kandidata, udruženja građana i koalicija. Od toga 34 partije su iz albanske zajednice, 22 iz srpske, sedam bošnjačke, po dva iz aškalijske i crnogorske i po jedan iz egipćanske, goranske i romske zajednice. Pravo glasa ima oko 1, 5 milion birača na Kosovu, a registrovanih van Kosova 1806. U dve novoformirane opšine sa srpskom većinom, severnoj Kosovskoj Mitrovici i Partešu, lokalni izbori će biti sprovedeni naknadno.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017