Vesti

Endi Mekgafi: Nije doneta oduka o načinu formiranja televizije na srpskom jeziku

Komentarišući izjavu zamenika premijera Kosova Hajredina Kućija portparol ICO-a Endi Mekgafi rekao je da postoji više opcija za formiranje srpske televizije. Naime, Kući je za Kosova Sot izjavio da će televizijski kanal na srpskom jeziku biti formiran u okviru Radio televizije Kosovo (RTK), ali je po Mekgafiju to samo jedna od mogućnosti. “Još uvek nije doneta konačna odluka, razgovori o ovoj temi još nisu ni počeli. Tek treba da se formira upravljačka grupa, a postoji više ideja koje su na stolu”, rekao je Mekgafi. On je ponovio da su razgovori o formiranju televizije na srpskom jeziku još uvek u ranoj fazi. Podsetimo, većina postojećih licenciranih TV stanica i TV produkcija koje rade na srpskom jeziku na Kosovu, formirale su Kosovsku medijsku grupaciju (KMG d. o. o) sa zahtevom da ovo telo bude nosilac formiranja novog TV kanala. Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo UNDP pokazalo je da je za srpsku zajednicu na Kosovu neprihvatljiva opcija da novi kanal na srpskom jeziku funkcioniše u okviru RTK. U članu 3. Aneksa 2. plana Martija Ahtisarija koji se odnosi na prava zajednica i njihovih pripadnika navodi se da će "Kosovo preuzeti sve mere koje su potrebne da bi se osigurao međunarodni plan frekvencija koji omogućava kosovskim Srbima pristup licenciranom nezavisnom televizijskom kanalu na srpskom jeziku na celom Kosovu".Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017