Vesti

SNV reaguje povodom najave da će biti potreban pasoš za ulazak na Kosovo

Povodom najava KPS policije da će građani Srbije u buduće na teritoriju Kosova moći da uđu samo sa pasošem, SNV KiM je saopštilo da je takav pristup apsolutno neprihvatljiv. U saopštenju dostavljenom KIM radiju Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije navodi da je ova najava pokazatelj da međunarodna zajednica i misija Evropske unije na Kosovu ne rade u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, već predstavljaju posmatrače u procesu koji, kako kažu, nelegalne institucije iz Prištine vode po međunarodno nepriznatim planom Marti Ahtisarija. Podsećamo da je sinoć portparol KPS-a Arber Beka, komentarišući za KIM radio vest da su pripadnici KPS-a počeli da traže pasoše putnicima koji iz Srbije prelaze administrativnu liniju ka Kosovu, kazao da je svim građanima Srbije i Crne Gore, kao stranim državljanima, za ulazak na Kosovo potreban pasoš, ali da ih za sada oni samo opominju ukoliko ih "trenutno ne nose sa sobom". Međutim, SNV smatra da dokumenta koja izdaju kosovske institucije nemaju međunarodno-pravno utemeljenje, te da su jedino međunarodno priznate isprave koje izdaju nadležni organi Republike Srbije. U saopštenju se takođe poziva međunarodna zajednica da odmah reaguje i “stavi van snage nelegalnu i nelegitimnu odluku privremenih institucija na Kosovu”. Veće pri tom upozorava da će, ukoliko međunarodna zajednica hitno ne reaguje na ovakav stav institucija u Prištini, sva odgovornost za moguće posledice pripasti upravo međunarodnim prestavnicima u pokrajini, pre svega UNMIK-u i EULEKS-u, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017