Vesti

Fejt i Tači: Vreme je da se na Kosovu osnuje srpska televizija

Međunarodna civilna kancelarija i Vlada Kosova podržavaju osnivanje nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku koji će se emitovati na celom Kosovu, navodi se u saopštenju ICO-a dostavljenom KIM radiju. „Potrebno je da se izrade planovi za televizijski kanal koji uređuju osobe na Kosovu, koje se služe srpskim jezikom, i namenjen je osobama na Kosovu koje govore srpski“, rekli su danas Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt i premijer Kosova Hašim Tači, kaže se u sopštenju ICO-a. Fejt je rekao da se tokom prošlogodišnjih medijskih istraživanja pokazalo da osobe koje govore srpski jezik žele da dobijaju informacije, ali i zabavni program na srpskom koji je proizveden na Kosovu. „Velika je korist za građane da imaju kanal na srpskom jeziku koji može povezivati zajednice i dodatno poboljšati rad postojećih lokalnih medija na srpskom jeziku. Premijer i ja nameravamo da sarađujemo sa relevantnim činiocima kako bi stvorili upravljačku grupu za ovaj projekat. Tražićemo od te grupe da pripremi TV kanal koji je urednički nezavisan, smešten na Kosovu i zasnovan prema najvišim profesionalnim standardima“, rekao je Fejt. Premijer Kosova Hašim Tači potvrdio je da je nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku odobren na svim nivoima Vlade Kosova. „Kanal će biti snažno podržan, jer je sloboda izražavanja na maternjem jeziku ustavna obaveza i neotuđivo je pravo svakoga. I dalje sam ubeđen da će ovaj projekat za medij još više pojačati osećaj za zajedništvo, kao i da sve nealbanske zajednice, a naročito srpska zajednica, osećaju da su na Kosovu na svome“, rekao je Tači. On dodaje da je spreman da sarađuje sa svim zainteresovanim stranama u ovom važnom procesu, kao i da je zahvalan na podršci ICO-u i ICR-u. Podsetimo da se u članu 3. Aneksa 2. plana Martija Ahtisarija, u delu koji se odnosi na prava zajednica i njihovih pripadnika, navodi da će "Kosovo preuzeti sve mere koje su potrebne da bi se osigurao međunarodni plan frekvencija koji omogućava kosovskim Srbima pristup licenciranom nezavisnom televizijskom kanalu na srpskom jeziku na celom Kosovu".Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017