Vesti

F. Sejdiju: Pitanje statusa Kosova je rešeno

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je na današnjoj konferenciji u Medija entru u Čaglavici ponovio stav svoje Vlade da su razgovori sa Beogradom završeni i da je pitanje statusa Kosova rešeno. “Možemo razgovarati o temama koje su u interesu dve zemlje, ali nikada nećemo prihvatiti i ponavljam, nikada - teme kojima Beograd pokušava da ponovo pokrene razgovore o statusu Kosova”, naglasio je Sejdiju. On je dodao da je Beogradu tokom pregovaračkog procesa ponuđeno uspostavljanje dobrosusedskih odnosa kao dve suverene zemlje i da ta ponuda i danas postoji. Predsednik Kosova je ovom prilikom ponovo pozvao kosovske Srbe da učestvuju na lokalnim izborima 15. novembra, naglasivši da su izbori prilika da budu uključeni u svim sferama društvenog i javnog života na Kosovu. „U njihovom interesu je da učestvuju na izborima. To će biti dobra prilika da se pokaže politička zrelost i šansa da se ostvare sva građanska prava“, kazao je Sejdiju. On je stav Beograda da se nisu stvorili uslovi za izlazak Srba na lokalnim izborima okarakterisao kao neispravan i nerealan. Pored toga, Sejdiu je rekao da "srpske paralelne strukture" nisu u interesu samih srpskih građana i da održavaju napetu situaciju na Kosovu. “Ahtisarijevim planom je predviđeno da se paralelne strukture raspuste. Mi ćemo aktivno ohrabrivati sve građane da aktivno učestvuju i budu deo života na Kosovu. Sve što je van zakona će biti neefikasno”, kazao je Sejdiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017