Vesti

Porodice uhapšenih Srba iz Novog Brda uputile otvoreno pismo premijeru Kosova

Pod sumnjom da su počinili ratne zločine šestoro Srba iz Novog Brda se još uvek nalaze u pritvoru. U koordinisanoj akciji Euleksa i KPS policije 23. septembra uhapšeni su Slobodan i Srećko Martinović sa još dva člana ove porodice, Svetlana Stojanović i Srđan Filić. Oni su osumnjičeni da su držali zatvorene Albance u aprilu 1999. godine, kao i da su u istom periodu pretukli dva Albanca iz ove opštine. Međutim, porodice uhapšenih smatraju da su njihovi članovi nevini. Ljiljana Martinović, supruga uhapšenog Slobodana, kao i drugi članovi porodica uhapšenih uputili su otvoreno pismo premijeru Kosova Hašimu Tačiju u kome traže odgovor na pitanje šta je sa istragom i obrazlaže činjenične podatke o nevinosti svih uhapšenih. „Sve naše porodice su u šoku i neverici. Naše porodice nikada nisu napuštale Novo Brdo, čak i u najtežim vremenima, jer nikada nismo videli razlog da ostavimo svoje domove. Odnosi između Srba i Albanaca su uvek bili dobri, uvek smo pomagali jedni drugima i delili teške uslove života u maloj siromašnoj opštini Novo Brdo“, navodi se u otvorenom pismu premijeru Kosova. U pismu u koje je KIM radio imao uvid još se navodi da uhapšeni članovi porodice Martinović nikada nisu radili na štetu svojih albanskih komšija i da je veliki broj albanskih prijatelja koji ih redovno posećuju dokaz tome. „Pitam vas, gospodine premijeru, da li je logično da se posle deset godina mirnog života u Novom Brdu odjednom pojave optužbe za ratne zločine? Da li je moguće da kosovski Srbin koji je počinio nešto loše protiv svojih albanskih komšija nikada ne napusti Kosovo? Teško je razumeti kakav je zločin mogla da počini i Svetlana Stojanović koja nije imala nikakvu ulogu u ratu“, navodi se u pismu. Supruga Slobodana Martinovića, Ljiljana, apeluje na premijera Kosova da posreduje u rešavanju slučaja uhapšenih Srba iz Novog Brda kod Euleksa kako bi se pravda što pre otkrila, a pravda je po pisanju Ljiljane Martinović oslobađanje svih uhapšenih. „Svaka druga odluka značila bi izvrtanje pravde i veliku sramotu za Kosovo“, zaključuje se u otvorenom pismu premijeru i narodu Kosova koje su početkom ovog meseca prosledili članovi porodica uhapšenih Srba iz Novog Brda.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017