Vesti

Endi Sparks: Sever Kosova daleko od izbora i decentralizacije

Ambasador Velike Britanije u Prištini Endi Sparks, smatra da je sever Kosova još uvek je daleko od izbora i procesa decentralizacije. Sparks je rekao za KIM radio da će se ipak, ukoliko proces decentralizacije bude uspešno primenjen u sredinama južno od Ibra, to pozitivno odraziti i na sever Kosova. „Ceo taj proces donosi određene koristi za srpsku zajednicu. Smatram da će i Srbi sa severa kada to budu videli, prihvatiti ovaj proces i slediti ga“, rekao je Sparks. Govoreći o situaciji na severu Kosova britanski ambasador je istakao da je nedavno Evropska unija imenovala ambasadora Italije na Kosovu, Majkla Đifonija - za posrednika između Evropske Unije i severa Kosova. „Piter Fejt je kao specijalni predstavnik međunarodne zajednice bio neprihvatljiv za određeni deo Srba sa severa, koji ne žele da kontaktiraju sa njim. Iz tog razloga EU je nedavno imenovala ambasadora Italije na Kosovu Majkla Đifonija, koji će tamo služiti kao karika koja će ljudima na severu moći da prenese jedan pozitivan stav EU. On će biti u direktnom kontaktu sa stanovništvom, ali Đifonijevo imenovanje ni u kom slučaju ne zamenjuje Pitera Fejta i njegovu ulogu“, tvrdi Sparks. On je pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore 15. novembra, istakavši da je iz Beograda po ovom pitanju dolazilo više različitih poruka. „Prvo je predsednik Tadić rekao da ne postoje uslovi za izlazak Srba na izbore, ali potom su ministar Bogdanović i premijer Cvetković rekli da kosovski Srbi mogu sami da odlučuju o određenim pitanjima. Iz Beograda nisu preduzimani nikakvi koraci u cilju kažnjavanja onih ljudi koji učestvuju na kosovskim izborima, što je pozitivno“, rekao je Sparks. Ambasador Velike Britanije u Prištini Endi Sparks, zaključio je da sve zemlje u regionu očekuje zajednička budućnost u okviru EU i da je zbog toga neophodno da svi preuzmu više odgovornosti i rade na ispunjavanju standarda koji su neophodni za članstvo u ovoj uniji.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017