Vesti

SO Priština suspendovala kandidate Perića i Stojanovića

Gradsko veće Skupštine grada Prištine koje se nalazi u Gračanici suspendovalo je danas svoje radnike Nebojšu Perića i Nenada Stojanovića zbog njihove kandidature na nedeljnim izborima. Perić je do sada obavljao dužnost pomoćnika gradonačelnika Prištine, dok je Stojanović bio direktor gradske ustanove „Marketingsport“. Perić i Stojanović su podneli kandidaturu za mesto gradonačelnika decentralizovane opštine Gračanica, a takođe su i članovi pripremnog tima za ovu opštinu, što je neprihvatljivo za opštinske organe koji su oformljeni nakon lokalnih izbora organizovanim od strane Beograda. Ovu odluku o suspenziji skupština obrazlaže svojim ranijim zaključcima o postupanju protiv svojih radnika "koji su prelaskom u kosovske institucije i angažovanjem u sprovođenju lokalnih izbora prekršili zakone Republike Srbije". SO Priština je takođe apelovala na Srbe na centralnom Kosovu da "ignorišu" lokalne kosovske izbore. "Izlazak na izbore predstavlja davanje legitimiteta albanskoj secesiji pokrajine KiM od matice Srbije, i dodatni argument vlasti samoproklamovane države Kosovo u njenoj nameri da ukine sve, kako ih naziva, paralelne institucije Republike Srbije", kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju. U saopštenju se posebno upzoravaju zaposleni u lokalnoj samoupravi i njenim preduzećima i ustanovama, koje su pod kontrolom Beograda da, kako kažu, glasanjem za novu opštinu Gračanica po planu Martija Ahtisarija direktno doprinose njihovom ukidanju, a samim tim i ukidanju sopstevenih radnih mesta. "Osnovni cilj stvaranja srpskih opština na nedeljnim izborima jeste da Srbi svojim glasom ukinu sopstvene institucije, a time i postojanje i opstajanje na KiM", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017