Vesti

Čaglavica: Apel Srbima sa Kosova da izađu na izbore

Nekoliko potpisnika jučerašnjeg apela srpskih intelektualaca da Srbi izađu na kosovske izbore, održalo je danas konferenciju u Medija centru u Čaglavici. Oni su tom prilikom ponovo apelovali da kosovski Srbi svoju budućnost uzmu u svoje ruke i o njoj sami odlučuju. Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je da bi učešćem na izborima Srbi pokazali odgovornost za sopstvenu budućnost. "Istrajavanje na ignorisanju predstojećih lokalnih izbora na Kosovu je nerazumno i neproduktivno za srpsku zajednicu. Sa druge strane učestvovanjem na lokalnim izborima na Kosovu srpska zajednica bi pokazala svest o složenosti sopstvenog položaja, ali i položaja Srbije. Samo ekonomski stabilna i politički konstruktivna srpska zajednica može obezbediti svoj trajni opstanak na Kosovu i postati samostalni društveno-politički akter", kazala je Biserko. Publicista i bivši gradonačelnik Knina Drago Kovačević je podsetio na sličnu situaciju koja je svojevremeno bila u Hrvatskoj. "Setimo se nekadašnjeg bojkota hrvatskih Srba, lokalnih izbora i organa vlasti u Hrvatskoj. Ugrožavajući sopstvene interese u lokalnim zajednicama doveli smo u pitanje svoj opstanak u Hrvatskoj. Trebalo je da prođe 15 godina da bi shvatili tragične posledice takvih odluka i da shodno tome preuzmu ličnu odgovornost za sopstvenu sudbinu i postanu subjekt", kazao je Kovačević. Podpredsednica Socijal-demokratske unije Vera Marković je kosovskim Srbima poručila da samo aktivnim sudelovanjem u političkom životu Kosova srpska zajednica može efikasno da rešava najznačajnije svakodnevne probleme. "Izlazak na izbore je prilika da se Srbi koji su ostali ovde da žive, i svakako oni koji planiraju da se vrate ovde, izbore za jednu značajnu demokratiju i jednakost među ljudima. Odlučivaće o pitanjima od egzistencijalne važnosti, kao što su pitanja izbora komandira policije, statusna i imovinska, ekonomska i socijalna, kao što su obrazovanje i zdravstvo i mnoga druga važna pitanja", kazala je Marković. Jučerašnji apel potpisalo je devedeset predstavnika javnog, političkog i kulturnog života Srbije, a osim učesnika današnje konferencije potpisnici su i Biljana Kovačević-Vučo, Borka Pavičević, Čedomir Jovanović, Dušan Janjić, Latinka Perović, Ljubomir Živkov, Miljenko Dereta, Milica Lučić Čavić, Mirjana Karanović, Nataša Mićić, Slobodan Šijan i Želimir Žilnik.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017