Vesti

Na centralnom Kosovu 16 pacijenata pod sumnjom na svinjski grip

Novonastala situacija uzrokovana pojavom novog gripa AH1N1 bila je tema konferencije održane danas u Medija centru u Čaglavici. Doktor pedijatar Jelena Golubović je tom prilikom izjavila da Dom zdravlja u Gračanici radi shodno preporukama Radne grupe za suzbijanje pandemije. Ona kaže da u potpunosti postoji spremnost da se pregledaju i primarno zbrinu svi pacijenti koji imaju simptome svinjskog gripa ili bilo kakvih virusnih infekcija. U tom cilju napravljena je i raspodela prostorija za prijem pacijenata u zavisnosti od simptoma bolesti. Ona je takođe kazala da je organizacija rada lekarske službe u ovoj zdravstvenoj ustanovi podignuta na najviši nivo kako bi se čekanje pacijenata svelo na minimum. Dr Golubović je rekla da je na centralnom Kosovu do sada dijagnostikovano 16 pacijenata sa simptomima svinjskog gripa od kojih je 12-oro dece. “Prisustvo virusa kod jedne devojčice potvrđeno je sa instrita “Torlak”, a mi smo kod ostalih pacijenata virus dijagnostikovali na osnovu kliničke slike. Klinička slika kod obolele dece je blaga, simptom visoke temperature nam je jako značajan u postavljanju dijagnoze. Oboleli se javljaju uglavnom sa glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, kašljanjem, malaksalošću to nam je dovoljno za postavljanje dijagnoze”, kazala je Golubović. Ona je dodala da Dom zdravlja u Gračanici ima dovoljno maski i Tamiflu tableta. Kordinator u slučaju epidemije svinjskog gripa dr Slaviša Tonić rekao je da je sinoć u Kosovsku Mitrovicu poslat još jedan pacijent sa simptomima svinjskog gripa. “To je četvrti pacijent sa centralnog Kosova koji je zbinut na infektivnom odeljenju mitrovačke bolnice. Njihovo zdravstveno stanje se blago popravlja”, kazao je Tonić. Direktor Doma zrdavlja Gračanica prof. dr Rada Trajković rekla je da je u toku dostava vrtićima, predškolskom ustanovama i školama preko sto sistema za pranje ruklu sa protočnim sapunom. Ona navodi da često pranje ruku, pojačana vitaminska ishrana, kao i ispiranje grla i sluznice nosa slanom prokuvanom vodom može da ublaži dejstvo virusnih infekcija. Dr Rada Trajković smatra da pacijenti ne smeju da trpe i da je zbog toga zatražila Tamiflu tablete od Ministarstva zdravlja Kosova koje su i dostavljene. “Potražiću i vakcine tamo gde prvo budu stigle, Beograd ili Priština, jer ja imam odgovornost prema ljudima, a ne prema statusu", navodi dr Trajković. Na konferenciji za novinare u Medija Centru, lekari Domu zdravlja u Gračanici su saopštili da je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a sve informacije o virusu H1N1 građani mogu dobiti na telefon hitne službe 038-81633.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017