Vesti

CIK bez detalja gde i kako glasati za nove srpske opštine

Nedelju dana pred lokalne izbore, koje po prvi put samostalno raspisuju i organizuju kosovske institucije još uvek nije poznat broj mesta na kojima će stanovništvo moći da glasa u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom. Izvesno je jedino da će biračka mesta u decentralizovanim opštinama Gračanica, Ranilug i proširenu opštinu Novo Brdo biti otvorena od 7 do 19 časova, saopštili su danas organizatori izbora. Bogoljub Staletović zamenik sekretara CIK-a kaže da se još uvek neznaju tačna mesta glasanja kao ni način na koji će glasati interno raseljena lica. On je na konferenciji za novinare u Medija centru kazao da će biračka mesta biti otvorena u svim srpskim sredinama gde „za to postoje uslovi“ i da će za novu opštinu Gračanica moći da glasaju i sva raseljena lica koja trenutno žive na katastarskoj zoni koju obuhvata teritorija novopredviđene opštine. „Na biračkim mestima za opštinu Gračanica postojaće po jedna izborna kutija gde će glasačke listiće ubacivati raseljena lica koja u Gračanici žive duže od tri godine. Oni glasaju za opštinu Gračanica a ne za opštinu iz koje su izbegli“, rekao je Staletović. Staletović nezna na koji će način glasati raseljena lica u Srbiji ali zna da će više od 50 Srba koji žive u Prištini morati da glasa za opštinu Priština. Konfuziju koja vlada zbog još neutvrđenih detalja posebno izazivaju i nerevidirani birački spiskovi gde se nalazi veći broj umrlih. Lars Burema predstavnik Evropskog centra za pitanja manjina obećao je novinarima na istoj konferenciji za novinare da će se vrlo brzo, najkasnije za dva dana znati svi tehnički detalji i zamolio sve na strpljenje jer, kako je kazao, „problema ima puno“. Na konfernciji za novinare govorila je i Lari Dondo koja je predstavljala Međunarodnu civilnu kancelariju. Ona je istakla važnost predstojećih izbora posebno za srpsku zajednicu. U brošuri koju je izdao CIK navodi se da će važeća lična karta ili pasoš biti biraču dovoljan da ispuni glasački listić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017