Vesti

M. Bentler: Znatno poboljšana bezbednost na Kosovu

Smanjenje broja pripadnika KFOR-a na Kosovu neće uticati na stabilnost i bezbednost bilo koje zajednice, izjavio je danas u Medija centru u Čaglavici komandant KFOR-a, nemački general Markus Bentler. “Na Kosovu se mogu primetiti značajni rezultati pozitivnog razvoja. Uzimajući u obzir taj progres, naše političko vođstvo je ocenilo da se broj vojnika KFOR-a može smanjiti i taj proces smanjenja shvatamo ozbiljno i primeniće se na jedan mudar način. Neće biti nikakvih automatskih akcija smanjenja, već će se to obavljati postepeno i na taj način da bezbednost u svakom trenutku bude obezbeđena, kazao je Bentler. Govoreći o potencijalnim faktorima nestabilnosti na Kosovu Bentler je kazao da ima nekoliko faktora koji mogu uticati na stabilnost na Kosovu. “Znamo da uvek postoje određeni rizici, raskol između različitih etničkih grupa, tenzije koje imamo na severu, posebno kada govorimo o K. Mitrovici, ali i na nekim drugim mestima, to su neke tačke koje nam predstavljaju najaču brigu. Takođe i kada govorimo o uopštenoj ekonomskoj situaciji, ako o tome razgovarate sa stanovništvom možete primetiti neke frustracije. Tu je još i nerazrešena sveukupna politička situacija u vezi statusa, gde se čeka odluka međunarodnog suda, ali i kada uzmemo u obzir sve te faktore ipak imamao dobru bezbednosnu situaciju i veoma sam optimističan, jer smatram da možemo i u budućnosti poboljšati situaciju uspešnom saradnjom sa našim prijateljima u međunarodnoj zajednici i institucijama na Kosovu, kazao je Bentler. On je dodao da ne vidi nikakvu pretnju od vojnih snaga i da je saradnja sa vojskama u regionu dobra. “Imamo veoma dobru saradnju sa okolnim zemljama, sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom, a takođe i sa Srbijom imamo veoma dobru tehničku saradnju u vezi administrativne linije razgraničenja. Imamo svakodnevnu razmenu informacija”, kazao je Bentler. Prema njegovim rečima naredno smanjenje broja vojnika KFOR-a na Kosovu trebalo bi da bude januara 2010. godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017