Vesti

M. Bentler: Znatno poboljšana bezbednost na Kosovu

Smanjenje broja pripadnika KFOR-a na Kosovu neće uticati na stabilnost i bezbednost bilo koje zajednice, izjavio je danas u Medija centru u Čaglavici komandant KFOR-a, nemački general Markus Bentler. “Na Kosovu se mogu primetiti značajni rezultati pozitivnog razvoja. Uzimajući u obzir taj progres, naše političko vođstvo je ocenilo da se broj vojnika KFOR-a može smanjiti i taj proces smanjenja shvatamo ozbiljno i primeniće se na jedan mudar način. Neće biti nikakvih automatskih akcija smanjenja, već će se to obavljati postepeno i na taj način da bezbednost u svakom trenutku bude obezbeđena, kazao je Bentler. Govoreći o potencijalnim faktorima nestabilnosti na Kosovu Bentler je kazao da ima nekoliko faktora koji mogu uticati na stabilnost na Kosovu. “Znamo da uvek postoje određeni rizici, raskol između različitih etničkih grupa, tenzije koje imamo na severu, posebno kada govorimo o K. Mitrovici, ali i na nekim drugim mestima, to su neke tačke koje nam predstavljaju najaču brigu. Takođe i kada govorimo o uopštenoj ekonomskoj situaciji, ako o tome razgovarate sa stanovništvom možete primetiti neke frustracije. Tu je još i nerazrešena sveukupna politička situacija u vezi statusa, gde se čeka odluka međunarodnog suda, ali i kada uzmemo u obzir sve te faktore ipak imamao dobru bezbednosnu situaciju i veoma sam optimističan, jer smatram da možemo i u budućnosti poboljšati situaciju uspešnom saradnjom sa našim prijateljima u međunarodnoj zajednici i institucijama na Kosovu, kazao je Bentler. On je dodao da ne vidi nikakvu pretnju od vojnih snaga i da je saradnja sa vojskama u regionu dobra. “Imamo veoma dobru saradnju sa okolnim zemljama, sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom, a takođe i sa Srbijom imamo veoma dobru tehničku saradnju u vezi administrativne linije razgraničenja. Imamo svakodnevnu razmenu informacija”, kazao je Bentler. Prema njegovim rečima naredno smanjenje broja vojnika KFOR-a na Kosovu trebalo bi da bude januara 2010. godine.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018