Vesti

Oko 300 Srba obišlo groblje u južnoj Kosovskoj Mitrovici

Blizu 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je na zadušnice pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Kako javlja Kontakt Plus radio, icidenata nije bilo, a Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici na kome je oko 80 posto nadgrobnih spomenika porušeno stigli u pratnji Kosovske policijske službe(KPS). Zadušnice su jedina prilika kada uz pratnju policije mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja i ističu da su iz godine u godinu nadgrobni spomenici sve više oštećeni. Ana Isailović iz Kosovske Mitrovice obišla je groblje u južnom delu grada gde joj je sahrenjen suprug i njegova porodica. „Uvek kad dođem po nešto je srušeno i oskrnavljeno, a verovatno će tako biti i sledeći put“. Rada Živković, koja je obišla grob svoje tetke, kaže da se u poslednje vreme najviše uništavaju krstovi. „Pre godinu dana ovde su bar krstovi uglavnom bili čitavi, međutim, sada su i oni srušeni i polomljeni“. U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je preko 500 spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada, na muslimanskom groblju, nema nijednog oštećenog spomenika.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017