Vesti

Raseljeni prvi put nakon 10 godina na groblju u Ljug Bunaru kod Đakovice

Grupa raseljenih je danas na zadušnice prvi put nakon deset godina obišla groblje u Ljug Bunaru u đakovičkoj opštini, a oko pedesetak njih posetilo je groblje u Đakovici. Porušeni spomenici, grobovi zarasli u korov i prazne humke prizor su koji raseljeni ovde zatiču već godinama. Stevanović Vesna je danas zajedno sa svoje dve sestre prvi put nakon deset godina obišla grobove svojih roditelja. “Živimo u Beogradu, to nije preko sveta, ali sta vredi kad ne možemo da dođemo ovde bez pratnje. A zašto, kome smetamo? Ne možemo da dođemo i obiđemo grobove svojih roditelja, to je strašno, ” kaže Vesna. Šarić Petar dolazi u Đakovicu samo kada su Zadušnice i kada je dolazak organizovan. Kaže da je prizor koji tu zatiču već godinama unazad mučan, ali da ih opet nešto što je u njima vuče da stalno dolaze tu. “Kad ovo vidim, ja se razbolim, ali dolazim redovno. To je nešto jače od mene. Dođem upalim sveće, očistim malo grobove od korova i tako”, kaže Petar koji danas živi u Požarevcu. Svetlana Đorđević je došla iz Aranđelovca. Dolazi redovno kada su Zadušnice i kaže da joj svaki put kada se vraća odlazak sve teže i teže pada. “Ovo je moje rodno mesto. Dolazim ovde sa radošću, ali se svaki put vraćam sa tugom, ovo ovde što zateknemo i vidimo je užasno. Bukvalno čemer i jad. Kad odem samo strepim da mu grob ne otvore, kao što su nekima otvarali, ” kaže Svetlana, čiji je otac sahranjen na groblju u Đakovici. Nakon obilaska groblja, raseljeni iz Đakovice i Ljug Bunara su planirali da obiđu i manastir Visoke Dečane, ali im KPS policija to nije dozvolila.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018