Vesti

Gračanica: Prvi slučaj gripa AH1N1 - na Kosovu ukupno tri

Lekari Doma zdravlja u Gračanici kažu da je prvi slučaj virusa AH1N1 u Gračanici otkriven juče kod devočice stare 13 godina, koja se nedavno vratila sa ekskurzije u Lepenskom viru. Doktor, pedijatar, Jelena Golubović, u izjavi za KIM radio navodi da se devojčica javila u Dom zdravlja zbog karakterističnih simptoma: povišene telesne temperature, curenja nosa, jakog bola u grlu, ako i zbog glavobolje i bolova u mišićima. "Zbog sumnje da je reč meksičkom gripu epidemiološka služba iz Kosovske Mitrovice je u roku od sat vreme stigla u Gračanicu gde je devojčici uzet bris grla i nosa koji je poslat u Torlak. Jutos je zvanično stigla potvrda da je reč o svinjskom gripu“, rekla je doktorka Jelena Golubović. Ona je apelovla na sve učenike koji su bili u kontaktu sa zaraženom devojčicom da se jave u Dom zdravlja kako bi se izvršila detaljna provera njihovog zdravstvenog stanja. Na Kosovu i Metohiji su zabeležena tri slučaja obolelih od novog gripa, a institut Torlak je potvrdio još dva slučaja u Kosovskoj Mitrovici i Goraždevcu. Prema rečima koordinatora tima za praćenje novog gripa u Domu zdravlja u Gračanici dr. Slaviše Tonića radi se o blažim oblicima gripa. On je kazaio da je Dom zdravlja u Gračanici trebovao vakcine i da ih uskoro očekuju. Kada je u pitanju prevencija lekari savetuju da je higijena ruku na prvom mestu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018