Vesti

Gračanica: Prvi slučaj gripa AH1N1 - na Kosovu ukupno tri

Lekari Doma zdravlja u Gračanici kažu da je prvi slučaj virusa AH1N1 u Gračanici otkriven juče kod devočice stare 13 godina, koja se nedavno vratila sa ekskurzije u Lepenskom viru. Doktor, pedijatar, Jelena Golubović, u izjavi za KIM radio navodi da se devojčica javila u Dom zdravlja zbog karakterističnih simptoma: povišene telesne temperature, curenja nosa, jakog bola u grlu, ako i zbog glavobolje i bolova u mišićima. "Zbog sumnje da je reč meksičkom gripu epidemiološka služba iz Kosovske Mitrovice je u roku od sat vreme stigla u Gračanicu gde je devojčici uzet bris grla i nosa koji je poslat u Torlak. Jutos je zvanično stigla potvrda da je reč o svinjskom gripu“, rekla je doktorka Jelena Golubović. Ona je apelovla na sve učenike koji su bili u kontaktu sa zaraženom devojčicom da se jave u Dom zdravlja kako bi se izvršila detaljna provera njihovog zdravstvenog stanja. Na Kosovu i Metohiji su zabeležena tri slučaja obolelih od novog gripa, a institut Torlak je potvrdio još dva slučaja u Kosovskoj Mitrovici i Goraždevcu. Prema rečima koordinatora tima za praćenje novog gripa u Domu zdravlja u Gračanici dr. Slaviše Tonića radi se o blažim oblicima gripa. On je kazaio da je Dom zdravlja u Gračanici trebovao vakcine i da ih uskoro očekuju. Kada je u pitanju prevencija lekari savetuju da je higijena ruku na prvom mestu.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017