Vesti

Rizik za pojavu svinjskog gripa na Kosovu povećan

Ministarstvo zdravlja Kosova pozvalo je danas sve građane da se strogo pridržavaju saveta i uputstava nadležnih radi sprečavanja pojave i širenja virusa svinjskog gripa H1N1 na Kosovu. "S obzirom da je pojava sezonskog gripa u ovom peridu izražena očekivana je i pojava tzv. svinjskog gripa. Smatramo da su preventivne mere jednostavne i lako primenljive", navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja Vlade Kosova dostavljenom KIM radiju. U saopštenju se navodi da se prvi kontigent vakcina protiv svinjskog gripa na Kosovu očekuje u decembru, ali da za sada nema velikih opasnosti jer ima Tamiflu leka u dovoljnoj količini. Iz ministarstva apeluju na građane da se jave lekaru u slučaju pojave nekih od simptoma svinjskog gripa kao što su visoka temperatura i jaki bolovi u kostima, kao i izražen kašalj. "Preventivno delovanje kao što su redovno pranje ruku sapunom, provetravanje prostorija, izbegavanje velikih skupova i nošenje maski za nos i usta spasiće nečije živote", navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja. Medjutim, iz ministarstva zdravlja nije potvrđeno da li je i koliko ljudi do sada obolelo na Kosovu od svinjskog gripa.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017