Vesti

Etno grupa "Izvor" iz Vranja održala koncert u Velikoj Hoči

Nakon održanog koncerta u Donjoj Gušterici etno grupa "Izvor" iz Vranja je održala koncert u Centru za zajednice u Velikoj Hoči. Ovo je treće gostovanje ove grupe u Velikoj Hoči gde je svaki put posećenost izuzetna. Razlog posete je svakako ljubav prema staroj izvornoj pesmi, koja se u ovom kraju posebno održala, ali i stari srpski govor koji se ovde čuva ne samo u pesmama već kao živi govor meštana. Publika je gromkim aplauzima pozdravljala goste, ali je u mnogim delovima i pesmom pratila izvođače. Asistent na Učiteljskom fakultetu u Vranju, Zoran Dimić, koji u grupi ima ulogu organizatora, kaže da će uskoro opet posetiti Veliku Hoču, kako bi na terenu istraživali na polju narodne pesme, koje su karakteristične za ovaj kraj. “Mi smo se vezali za ovo mesto i za ove ljude, prijem je drugačiji, specifičan u odnosu na ostala mesta na Kosmetu i na druga mesta u Srbiji. Imam utisak da je muzička tradicija ovde tvrđa, ljudi osećaju i sa nama pevaju. Neke pesme koje Izvor izvodi, mi smo čuli od drugih pevača a neke lično zabeležili. U pripremi je drugi CD, na kome će biti isključivo pesme Vranja sa okolinom, Pčinje i Kosova i Metohije”, rekao je Dimić. On je napomenuo da još uvek na nivou institucija nema razumevanja za ovu vrstu muzike, ali oni rade zahvaljujući pojedincima, koji ovu muziku vole. Između ostalih je Kanađanin, Edvard Tavil, koji je bio prisutan na koncertu u Velikoj Hoči. “Ja sam Jermen poreklom. Mi smo izgubili našu zemlju ali nismo izgubili našu bogatu tradiciju, poeziju povezanu sa crkvom, izvornu muziku razvijenu koju smo imali kao drevni narod. Kada sam u okviru UN misije došao na Kosovo i radio u Novom Brdu otkrio sam izvornu muziku juga Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, i bio zaprepašćen sličnostima sa muzikom Kavkaza i istočne Anadolije, odakle smo mi. Zaljubio sam se u tu muziku i počeo da učim jezik i tradiciju, poželeo sam da doprinesem nešto, da donesem kvalitetnu muziku među mlade ljude, jer ako se tolika tradicija zaboravi bila bi katastrofa. Otuda moja saradnja sa članovima grupe "Izvor". Oni su sada moji prijatelji i moja najomiljenija grupa srpske izvorne muzike”, rekao je Tavil. Po blagoslovu vladike Teodosija grupa “Izvor” je juče prisustvovala Liturgiji u manastiru Dečani i otpevala nekoliko pesama za manastirsko bratstvo.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017