Vesti

ICO: Imenovani pripremni timovi u Partešu i Novom Brdu

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt, imenovao je danas po 12 članova za opštinske pripremne timove za novu opštinu Parteš i proširenu opštinu Novo Brdo, saopšteno je iz ICO-a. Nakon imenovanja članova pripremnih timova šef ICO-a je kazao da decentralizacija stabilno napreduje i da je to proces koji će se nastaviti na Kosovu i nakon lokalnih izbora. „Veoma je važno da u proces decentralizacije budu uključene sve zajednice radi obezbeđivanja demokratske legalizacije novoosnovanih opština u najranijem mogućem trenutku. U slučaju Parteša i Severne Mitrovice, očekuje se da će to biti najkasnije šest meseci nakon novembarskih lokalnih izbora“, rekao je Fejt. On je naglasio da članovi priprenih timova imaju težak zadatak, da kako je rekao, „polože temelje za osnivanje nove opštine i bolji život za svoju zajednicu“. Pripremni tim još nije jedino formiran za novu opštinu Severna Mitrovica koja je predviđena procesom decentralizacije na Kosovu prema planu Martija Ahtisarija Opštinski pripremni timovi imaju tehnički mandat da pripreme sva sredstva, imovinu i administrativne strukture koje su potrebne za buduće osnivanje i funkcionisanje nove Opštine Parteš i proširene Opštine Novo Brdo, navodi se u saopštenju ICO-a dostavljenom KIM radiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017