Vesti

M. Trajković: Kosovo nije nezavisna država jer Albanci ne kontrolišu trećinu teritorije

Ključni razlozi zbog kojih se Srbi sa Kosova i Metohije kao i zvanični Beograd protive procesu decentralizacije jeste to što je taj plan sačinio Marti Ahtisari, saglasni su neki od kandidata za buduću decentarlizovanu opštinu Gračanica. Lider SPOT-a Momčilo Trajković kaže su Srbi nepoverljivi prema planu Matrija Ahtisarija zbog preambule o nadziranoj nezavisnosti ali prema njegovim rečima to treba zaboraviti: „Kosovo bez obzira što je proglasilo nezavisnost ono nije nezavisna država jer su Albanci proglasili vlast na teritoriji na kojoj žive a ne kontrolišu skoro trećinu teritorije. “ Trajković, koji je inače kandidat SPOT-a za gradonačelnika buduće opštine Gračanica, izjavio je za „Trougao“ KIM radija da je decentralizacija važna kako bi se stvorila jedna autonomna pozicija Srba sa Kosova. „Ljudi će moći da u ovom kriznom vremenu odlučuju o svojoj sudbini i realnom životu, da uređuju prostor na teritoriji na kojoj žive i uspostave odnose koji će njima najviše odgovarati. Srpske opštine su i date da bi se poboljšao život Srba ali i zaustavila albanizacija ovih teritorija", kaže Trajković. Kandidat Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika Gračanice, Bojan Stojanović, izjavio je u emisiji „Trougao“ da je međunarodna zajednica morala mnogo ranije i studioznije da pojasni Srbima sa Kosova šta proces decentarlizacije podrazumeva. „Srbi sa Kosova moraju da potisnu emocije. Moramo da preuzmemo odgovornost, zajedno sa Beogradom, zajedno sa svojim kapacitetima uz pomoć međunarodne zajednice da ovde ukažemo na teškoće Srba i da posle deset godina jasno kažemo šta želimo a ne da se stalno krijemo iza onoga šta ne želimo. Pojedinci iz određenih političkih krugova zarad ličnih sitnih interesa i dnevnog politikanstva žele da dovedu u zabludu srpski narod na Kosovu i Metohiji i da propustimo jednu veliku šansu“, rekao je Stojanović. On smatra da decentralizaciju ne treba odbijati samo zato što proizilazi iz Ahtisarijevog plana već je pre svega, kako navodi, treba prihvatiti kako bi se novim urbanističkim planom onemogućila prodaja imanja i izgradnja nelegalnih i neplanskih objekata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017