Vesti

Naprednjak Nebojša Nikolić - novi gradonačelnik Prištine u Gračanici

Nebojša Nikolić iz Srpske napredne stranke izabran je za novog gradonačelnika Prištine u Gračanici na današnjoj prvoj redovnoj sednici skupštine grada, saznaje radio KIM. Do ovakvog ihoda je došlo nakon što su predstavnici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke postigli dogovor o formiranju koalicije za vladajuću većinu u Skupštini grada Prištine, izmeštene u Gračanicu. Danas je održana i prva redovna sednica na kojoj je izabran gradonačelnik, članovi veća i drugi organi. O svom obraćanju odbornicima novoizabrani gradonačelnik je, između ostalog izjavio, da sa rukovodstvom nove opštine, koje će biti izabrano na predstojećim kosovskim izborima - neće sarađivati. Nikolić je takođe kazao da će se zalagati da probleme u svim sferama društva rešava u dogovoru sa Srbijom. „Pozivam vas na jedinstvo koje nam je najvažnije u ovim trenucima, jer ćemo samo zajedničkim stavovima i odlukama moći da se odupremo onima koji već sada misle da država Srbija više nema ingerencije na Kosovu i Metohiji“, kazao je Nikolić. Od ukupno 47 odbornika na sednici je glasalo 27, a donet je i zaključak u kome Skupština grada Prištine sa izmeštenim sedištem u Gračanici poziva kosovsko-metohijske Srbe i pripadnike drugih nealbanskih zajednica da predstojeće kosovske izbore bojkutuju kao nelegalne i nelegitimne. Oni pozivaju predsednika, Vladu Srbije, Ministarstvo za KiM i sve druge nadležne organe i institucije "da se još jednom nedvosmisleno izjasne protiv tih izbora i upozore na posledice koje bi iz toga proizašle". Rečeno je i da će Skupština grada Prištine, Gradsko veće, kao i sva preduzeća i ustanove srpske lokalne samouprave sa sedištem u Gračanici "preduzeti odgovarajuće zakonske mere protiv onih svojih službenika i radnika, koji su odlaskom u tzv. kosovske institucije i direktnim angažovanjem u sprovođenju tih izbora prekršili Ustav i zakone Republike Srbije".Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017