Vesti

Vladika Artemije: Ugovore sa KEK-om potpisujemo samo ako blagoslovi država Srbija

Episkop raško-prizrenski Artemije zatražio je danas od zvaničnog Beograda da saopšti kako da se postave prema problemu isključenja struje manastirima na Kosovu i Metohiji. Dvadesetak objekata Srpske pravoslavne crkve (SPC) u pokrajini, među kojima su i pojedini srednjevekovni manastiri, bez struje su skoro dva meseca pošto im je Kosovska elektro korporacija (KEK) isključila struju zbog neizmirenih računa. Artemije je gostujući na radiju Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici istakao da očekuje da ovaj problem bude rešen uz pomoć zvaničnog Beograda. “Ako treba da potpišemo ugovore, onda ćemo to učiniti, ali po blagoslovu naše države. Ako kaže da ne, onda neka nam saopšte svoje rešenje”, rekao je episkop Artemije. On kaže da su freske na severnom zidu manastira Gračanice zbog vlage koje su se pojavile ugrožene i da će, ako se struja skorije ne uključi, biti dodatno ugrožene. Artemije ističe da ih iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju povodom problema sa strujom niko nije kontaktirao. “Nemamo nikakav odgovor na dopis koji smo uputili Ministarstvu u vezi sa strujom, u kome smo objasnili da od naše države tražimo da nam se omogući da struju plaćamo preko provajdera u koga imamo poverenje, a ne preko institucija nezavisne države Kosovo”. Artemije dodaje da će ako pristanu da plaćaju struju Kosovskoj elektro korporaciji posredno priznati nezavisno Kosovo.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017