Vesti

A. Bećiri: Kulturno nasleđe moraju sačuvati buduće decentralzovane opštine

Decentralizacijom na Kosovu i formiranjem novih opština sa srpskom većinom pomoćiće, između ostalog, i očuvanje kulturnog nasleđa, smatraju u ministarstvu za kulturu omladinu i sport Vlade Kosova. Ministar Anton Bećiri kazao je u Prištini da će, shodno Ahtisarijevom planu, većina ovlašćenja ovog ministarstva i Vlade Kosova biti preneta na nove opštine koje kako je rekao „moraju zaštiti i pomoći očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu“. „Ministarstvu za kulturu omladinu i sport biće mnogo lakše da se svim svojim kapacitetima orijentiše na konsolidovanje ustanova kulture uopšte na Kosovu kao što je bolje funkcionisanje Biblioteke i Pozorišta“, rekao je Bećiri. On veruje da će decentralizacijom biti zaustavljena veoma loša komunikacija između opštinskih vlasti i Vlade Kosova i kako je rekao „povećati odgovornost Skupština opština koje je do sada izostajalo“.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017