Vesti

Stopa smrtnosti dece najveća na Kosovu

Zdravlje majke i deteta ključna je osnova za zdravo društvo, ali nedovoljna informisanost i neprimenjivanje kosovskog zakona o zdravstvu u praksi, najveći je problem na Kosovu, rečeno je danas u Čaglavici na debati koja je za temu imala "Zdravlje majke i deteta". Na Kosovu je prisutan i nedostatak registracije novorođenčadi, rekao je dr Valdet Hašani, šef odeljenja za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva. “Iako zakon utvrđuje da novorođenu decu treba registrovati u roku od 15 dana, to se iz više razloga ne čini, a jedan od glavnih jeste što se registracija plaća”, rekao je Hašani. Stopa smrtnosti dece do 5 godina na Kosovu najveća je u regionu i po rečima dr Sami Uke, koordinatora projekta “Majka i dete” u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u Prištini, ona iznosi 20, 6 procenata i može se izbeći poboljšanjem sistema celokupne zdravstvene zaštite na Kosovu. Na debati su učestvovali i Agron Gaši, službenik UNICEF-a za zdravlje i nutriciju, Visare Mujko-Nimani, zamenica šefa misije UNFPA i Linda Sanaja, koordinator u UNIFEM-u.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017