Vesti

Delovi severa Kosova i dalje bez struje

Delovi severa Kosova i dalje su bez struje, iako je tim sredinama Elektroprivreda Srbije prepodne počela da dostavlja takozvanu humanitarnu električnu energiju. Problemi sa snabdevanjem strujom počeli su juče po podne kada su isljučeni dalekovodi koji sever Kosova povezuju sa termoelektranama u Obiliću. Većina škola i vrtića na severu Kosova nije radila, pošto nije bilo ni grejanja, a bez struje je bila i Opšta bolnica u severnoj Mitriovici. Lekar i predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije, Milan Ivanović, kaže da je sitacija i dalje dramatična i ocenjuje da isključenje struje predstavlja još jedan u nizu novih pritisaka na Srbe. On je od Vlade Srbije i ministarstva za Kosovo i Metohiju zatražio da reše problem snabdbevanja strujom. “Čak i jedina srpska bolnica je ostala bez struje i ne poštuju se nikakvi prioriteti, tako da su i najteži bolesnici praktično bez struje, vode, grejanja. Postoji veoma ozbiljna opasnost da dođe do poptunog prekida rada i jedine srpke stacionarne institucije”, rekao je Ivanović. Međutim, u KEK-u kažu da je razlog nestanka struje na severu havarija na trafostanici Valač, te da njihov tim radi na otklanjanju kvara, javlja B92. Viktor Bužalja, portparol Kosovske elektroenergetske kompanije je izjavio da je isključenje struje privremeno. “Kvar je izazvalo preopterećenje sistema u trafostanici i mi nismo imali vremena i morali smo da naredimo privremeno isključivanje dalekovoda na Valaču”, rekao je Bužalja za B92.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017