Vesti

Čaglavica: Održana debata na temu predstojećih lokalnih izbora

Lokalni izbori na Kosovu zakazani za 15. novembar bili su tema današnje debate koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Predsednica Centralne izborne komisije Nersin Ljušta kazala je da su imenovane opštinske izborne komisije kao i da je zavrsina dostava aplikacija za glasanje putem pošte. “Imamo rokove za akreditaciju posmatrača, i u tu grupu spadaju pojedinci, organizacije i oni koji žele da posmatraju dan izbora, pa su tu različiti zakonski rokovi, a poslednji rok za prijavu je dvadeset dana pre izbora”, kazala je Ljušte. Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Sadri Ferati kazao je da se očekuje da građani izađu na izbore, a posebno za nove opštine kao što su Gračanica, Klokot, Ranilug i Novo Brdo. “Takođe ima zainteresovanih i na severu Kosova za izlazak na izbore, a sama konkurencija i sertifikacija političkih stranaka, građana i pojedinaca ima određen progres”, kazao je Ferati. Analitičar iz Međunarodne krizne grupe na Kosovu Naim Rašiti kazao je da će ovi izbori pokazati demokratsku sposobnost kosovskog društva odnosno kosovsko-političkog spektra i dokazati njihove kapacitete za odvijanje demokratskih izbora. ”Izbori 15. novembra i saopštenje rezultata biće pravi pokazatelji rezultata rada institucija i Međunarodnih odgovornih subjekata za sprovođenje razvoja i procesa integracija srpske zajednice. Izbori ce takođe pokazati brzinu kojom će se razvijati decentralizacija i brzinu kojom će se srpska zajednica integrisati”, kazao je Rašiti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017