Vesti

KPS: U 2009. g. uhapšeno 40 trgovaca ljudima na Kosovu

Prema podacima KPS policije tokom ove godine je smanjen procenat stanovnika kojima se tokom protekle godine trgovalo unutar Kosova, ali razlog za brigu i oprez i dalje postoji. Šef odseka za saradnju sa medijima u glavnom stabu KPS policiji u Prištini, Baki Keljani, izjavio je za emisiju “Ženske tajne” KIM radija, da su trgovci belim robljem na Kosovu u poslednjih godinu dana promenili način delovanja ali da specijalna jedinica KPS-a za organizovani kriminal nastoji da ovu pojavu svede na minimum. U tom cilju u toku prošle godine obavljeno je više od stotinu akcija na Kosovu. “Jedinica KPS-a protiv trgovine ljudima u saradnji sa UNMIK-om ove godine uspešno je okončala oko 150 raznih operacija protiv ove negativne pojave. Odlukom suda zatvoreno je 26 lokala i uhapšeno je oko 40 trgovaca belim robljem", rekao je Keljani. On je kazao da u srpskim sredinama gotovo da i nije zabeležena ni jedna akcija protiv trgovine ljudima. "Trgovina ljudima je najmanje prisutna u regionu Gnjilana i Mitrovice dok je u ostalim sredinama na Kosovu ostala ista situacija u odnosu na prethodne godine. Ipak opšta je ocena da je ova negativna pojava u padu ", naglasio je Keljani u izjavi za emisiju “Ženske tajne”. Predstavnici Saveta Evrope smatraju da je do povećanja stepena prostitucije na Kosovu došlo, pored ostalog, i zbog velikog prisustva stranih vojnika i civila na ovom području, a prema izveštajima Međunarodne organizacije za migracije, hiljade devojaka i žena iz istočne Evrope nasilno stižu na KiM, gde su seksualno eksploatisane i prisiljene na prostituciju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017