Vesti

Peter Handke danas na Kosovu i Metohiji

Direktor Doma kulture u Gračanici, Srđan Vasić, danas će književniku Peteru Handkeu uručiti "Zlatni krst kneza Lazara", najvišeg priznanja u okviru obeležavanja manifestacije Vidovdansko pesničko pričešće koje je ove godine pripalo ovom istaknutom književniku. Handke danas boravi u poseti Kosovu i Metohiji gde u Velikoj Hoči prisustvuje obeležavanju Miholjdanskih svečanosti, pa će, po rečima Vasića, svoju posetu pokrajini iskoristiti da obiđe i Gračanicu gde će primiti nagradu čiji je dobitnik postao ove godine a koju iz opravdanih razloga nije mogao da primi 27-og juna tokom dodele nagrada u Gračanici. Vasić je istakao da je Peter Handke sa izuzetnim zadovoljstvom pozdravio odluke da bude nosilac svetolazarevskog krsta, priznanja koje se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i duhovnosti. Handke je, inače, prvi književnik izvan srpskog kulturnog prostora kome je pripalo ovo priznanje, koje su do sada poneli najveći srpski pesnici i stvaraoci Desanka Maksimović, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković... Gračanička povelja" je ove godine pripala istaknutom dečijem piscu Moši Odaloviću, "Kondir Kosovke devojke" kosovskoj pesnikinji Milici Jeftimijević-Lilić, a "Pero despota Stefana Lazarevića" Goranu Đorđeviću, pesniku iz Smedereva. Peter Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima o čemu svedoči i činjenica da je početkom aprila 1999-te godine doputovao u Srbiju i u znak protesta zbog bombardovanja Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve. Njegovi eseji o Srbiji spadaju među najtemeljnije kritike medija pisanih poslednjih godina.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017