Vesti

U Korminjanu otvorena Narodna kuhinja

U Korminjanu kod Kosovske Kamenice danas je, za potrebe socijalno ugroženih iz ovog kraja, otvorena Narodna kuhinja i pekara. Otvaranju Narodne kuhinje prethodila je sveta arhijerejska liturgija koju je služio vladika raškoprizrenski Artemije. Nakon liturgije vladika je osveštao novotvorenu pekaru koja će raditi za potrebe Narodne kuhinje. Obraćajući se okupljenima vladika je kazao da će Eparhija nastaviti da otvara javne kuhinje u mestima gde je to potrebno. “Takvih mesta na Kosovu i Metohiji je mnogo, zbog čega se mi trudimo i trudićemo se i dalje i raditi sve dok bude potrebe za ovakvom vrstom pomoći našem narodu, ali verujemo i nadamo se da će dati Bog da uskoro naš narod doživi slobodu i mogućnost ne samo slobodnog kretanja nego i mogućnost života i rada od dela ruku svojih, tako da će potreba za korisnicima ovih pekara i kuhinja vremenom prestati, ali dokle god bude bilo potrebno mi ćemo se truditi da te potrebe zadovoljimo”, kazao je vladika. Otvaranje nove Narodne kuhinje na KiM obezbeđeno je zahvaljujući prilozima koji su prikupljeni putem humanitarne akcije „Jedan SMS za jedan obrok gladnima na KiM“ uz veliki doprinos NVO „Majka devet Jugovića“, kao i uz pomoć donatora kojima su ovom prilikom uručene zahvalnice. Predstavnica NVO “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević kazala je da će se u ovoj kuhinji svakodnevno hraniti 200 ljudi. “Ovo je četvrta Narodna kuhinja koju smo otvorili. Okvirno govoreći podmirijemo oko 1100 korisnika Kosovskog Pomoravlja. Nastojaćemo da koliko to možemo uvek priteknemo u pomoć onima kojima je pomoć potrebna”, kazala je protinica Svetlana. Korminjane čine dva međusobno spojena sela Donje i Gornje Korminjane koja zajedno broje više od hiljadu stanovnika. Više od 70% Srba iz Kosovskog Pomoravlja živi od kosovskog dodatka koji iznosi 11 000 dinara, a samo u Novom Brdu 90% Srba je bez posla.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017