Vesti

P. Fejt: Institucije u Prištini treba da poboljšaju rad

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu, Piter Fejt, izjavio je da je potrebno uložii više napora kako bi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji bilo bolje zaštićeno. Fejt, koji obavlja i funkciju specijalnog predstavnika EU na Kosovu, kaže da su novim zakonom određene specijane zaštitne zone oko srpskih spomenika kulture na Kosovu ali da je u očuvanju tih objekata potrebna međusobna saradnja Uneska, vlasti na Kosovu i SPC. „ Bezbednosna situacija je time poboljšana ali još uvek postoje vandalizmi, oštećivanje grobalja i crkava naročito u mestima koja su nenaseljena i zato moramo svakodnevno da budemo na oprezu. Bez učestvovanja vlasti nemoguće je dovesti do toga da svi ti objekti imaju stalnu zaštitu. Ovo nije povezano sa pitanjem statusa već predstavlja način kako da se zaštiti imovina SPC i nadamo se da to i sama SPC uviđa“, rekao je Fejt. On je u emisiji „Trougao“ KIM radija kazao da je potrebno da institucije u Prištini poboljšaju upravljanje, naročito u borbi protiv korupcije i poboljšanja autonomnih prava za manjinske zajednice. Fejt smatra da će u tom kontekstu poboljšanju situacije pomoći predstojeći lokalni izbori koji su zakazani za 15-ti novembar i da u tom smislu očekuje i pomoć Beograda. Šef ICO-a veruje da incidenata tok izbornog procesa neće doći ali da postoje bezbednosni izazovi. „ Ja ne poričem da postoje takvi izazovi i problemi ali ono ka čemu idemo je poboljšanje rada Vlade, Opština i poboljšanje resursa i mislim da je to najbolji način za pomirenje među zajednicama koje su učestvovale u konfliktima. Konretno za srpsku zajednicu to bi značilo veće šanse za približavanje EU, poboljšanje životnih uslova pa kada dođe vreme i za poboljšanje ekonomske i privredne situacije. To će Srbima doneti bolju budućnost i dobar razlog da i dalje ostanu na Kosovu“, rekao je Fejt KIM radiju. On je kazao da se na severu Kosova radi na stvaranju organizacije tzv. Kuće Evropske Unije, u čijem će radu učestvovati Euleks, Savet Evrope i kancelarija EU koju će predstavljati Fejt a sa ciljem poboljšanja kontakta sa svim zajednicama. Fejt je kazao da će se funkcija međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu tj. šefa ICO završiti za dve do tri godine ali da će funkcija specijalnog predstavnika EU na Kosovu ostati još dugo sa težnjom ka ostvarivanju evropskih perspektiva.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017