Vesti

Fejt: Neizlaskom na izbore Srbi gube vlast u opštinama gde su većina

Međunarodni civilni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt i premijer Kosova Hašim Tači pozvali su danas Srbe, na konferenciji održanoj u Medija centru u Čaglavici, da izađu na izbore koji se održavaju 15. novembra. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da su stvoreni uslovi kao i atmosfera za, kako je kazao, ”masovnije učešće srpske zajednice na kosovsim izborima”. “Kosovo je zajednička domovina i treba da radimo zajedno kako bismo uspostavili demokratsko, delotvorno i uspešno društvo. Ovi izbori su važni za formiranje države u multietničkom smislu”, rekao je Tači. I međunarodni civilni predstavnik, Piter Fejt, kaže da ovi izbori mogu da pomognu da proces decentralizacije krene napred. “Već je postignut značajan napredak. Tri opštine, plus jedna, već su ocenjene kao spremne da se osnuju tamo gde će srpska zajednica imati dalekosežna autonomna prava. Ovo je velikodušna ponuda i trebala bi da bude prihvaćena jer ona predstavlja osnovu za buduće multietničko Kosovo”, rekao je Fejt. On je kazao da je ovo velika šansa i prilika za manjinske zajednice, da odlučuju o sopstvenoj budućnosti. ”Rezultati izbora će se poštovati. Ukoliko izlasnost Srba bude previše mala, neće biti dodatnih intervencija. Vlast će u opštinama dobiti etnička zajednica koja ima većinu. Zato ponavljam svim pripadnicima manjinskih zajednica da ovu odluku shvate ozbiljno jer je prirodno da ako ne izađete i ne glasate izgubite i prilike koje su vam ponuđene”, rekao je Fejt.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017