Vesti

D. Velić: Decentralizacija dobra ali trenutni uslovi neprihvatljivi

Predsednik Srpskog Nacionalnog Veća Kosova i Metohije Dragan Velić, kazao da je decentralizacija dobra za Srbe na Kosovu ali da su način i uslovi pod kojima se ona trenutno sprovodi neprihvatljivi za srpsku zajednicu. Velić, koji je jedan od učesnika u izradi projekta o decentralizaciji i član delegacije Srbije tokom bečkih pregovora, u intervjuu za emsiju Trougao KIM radija je rekao da srpskoj zajednici nedostaje jedinstven pristup procesu decentralizacije čemu u velikoj meri, po njegovim rečima, treba da doprinese i jasan stav Beograda po ovom pitanju. Predsednik SNV-a Kosova i Metohije kaže da je za kompletno sprovođenje decentralizacije potrebno prisustvo međunarodne instance koja je statusno neutralna. “Mi tražimo da se taj proces vodi pod okriljem Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija koje u tom pogledu i imaju nadležnost. To će dovesti do rešavanja ovog ključnog problema koji je od vitalnog interesa, ne smo za Srbe, nego i za Albance u smislu svega onoga što oni žele danas da pokažu”, rekao je Velić. SNV je, kako kaže Velić, za svaku vrstu kompromisa i nije za prihvatanje decentralizacije po svaku cenu ali ni za potpuno odbijanje. Velić koji je bio i jedan o učesnika bečkih pregovora kaže da je još tada stav srpske delegacije bio protiv donošenja velikih političkih odluka koje neće biti na štetu bilo koje strane. “Tražili smo stvaranje principa i mehanizama u uspostavljanju procesa decentralizacije a jedno od ključnih stvari bilo je najpre utvrđivanje vlasništva nad nepokretnom imovinom. Deo neših parametara je usvojen ali se ne primenjuje na celoj teriroriji pokrajine što govori da je reč o političkoj odluci, jer će neke opštine u nekom delu Kosova nekome smetati“, rekao je Velić za Trougao KIM radija. On smatra da su u prethodnim mesecima Srbi sa Kosova trebali da u saradnji sa Beogradom odrede minimum ispod kog neće ići kada su u pitanju lokalni izbori i decentralizacija, a to po njemu znači „široki sporazum političkih partija, udruženja i organizacija“ što bi, kako kaže, značilo postojanje jakog političkog korpusa Srba sa Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017