Vesti

Euleks izrekao presudu “Labskoj grupi”

Ljatif Gaši, član tzv. Labske grupe, proglašen je jutros krivim i osuđen na šest godina zatvora za ratne zločine tokom rata na Kosovu, saopšteno je iz Euleksa. Zajedno sa Gašijem za ratne zločine, koji uključuju nehuman tretman prema civilima, fizičko zlostavljanje i mučenje civilnih pritvorenika, na četiri godine zatvora osuđen je Rustem Mustafa, a na tri godine zatvora osuđen je Nazif Mehmeti. U saopštenju Euleksa dostavljenom KIM radiju navodi se da je presudu u Okružnom Sudu u Prištini donela mešovita komisija, koju su činili jedan sudija sa Kosova i dvoje sudija Euleksa. Članove Labske grupe optužnica je teretila da su od oktobra 1998. godine pa do kraja aprila 1999. godine, delujući u sprezi sa ostalim neidentifikovanim pojedincima u zajedničkom krivičnom poduhvatu, naložili i učestvovali u uspostavljanju i sprovođenju nehumanog tretmana nad kosovskim Albancima pritvorenim u pritvorskom centru u selu Lapaštica u pokušaju da silom nateraju te pritvorenike da priznaju akte nelojalnosti prema OVK. “U zajedničkom krivičnom poduhvatu, naložili su i učestvovali u fizičkom zlostavljanju i mučenju M. S, šumara srpske nacionalnosti, koji je bio pritvoren u centrima u selima Bare, Bajgora i ostalim okolnim lokacijama u zoni reke Lab, u pokušaju da ga nateraju da prizna dela počinjena protiv OVK ili da pruži obaveštajne informacije”, navodi se u delu optužnice protiv Labske grupe koja je dostavljena KIM radiju. Prvo suđenje bilo je održano tokom 2003. godine, kada su donete presude i izrečene kazne ali je presudom Vrhovnog Suda Kosova iz 2005. godine zatraženo ponovno suđenje i ponovno izricanje kazni. Početkom jula 2009. godine započelo je novo suđenje protiv optuženih. Dokazni postupak ponovnog suđenja sproveden je tokom dvanaest saslušanja, a slučaj je bio u nadležnosti tužioca iz EULEX-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017