Vesti

CIK: Obavljene pripreme za izbore u 38 opština na Kosovu

Pripremne radnje za predstojeće lokalne izbore na Kosovu, koji su raspisani za 15. novembar, uspešno su završene i danas je poslednji dan za potvrđivanje i registraciju političkih subjekata, rečeno je danas u Čaglavici na konferenciji za novinare koju je u Medija centru održala Centralna izborna komisija Kosova. Po rečima Nesrin Lušte, predsednice CIK-a, ovo izvršno telo je do 26-og septembra ukuno registrovalo 37 izbornih lista sa pravom učešća na lokalnim izborima. "Prijavilo se 35 albanskih partija, 23 srpske, bošnjačkih 7, turskih političkih subjekata 4, aškalijskih 2, crnogorske 2 dok će Egipćani, Goranci i Romi imati po jednog prijavljenog političkog subjekta. Za više od 50% prijavljenih potvrđena je registracija za učešće na izborima", rekla je Lušte. U gotovo svim srpskim sredinama na Kosovu biće otvorena glasačka mesta dok će, po rečima predsednice CIK-a, raseljni koji trenutno žive na teritoriji uže i centralne Srbije moći će da glasaju putem pošte na osnovu listića i procedure koja im je takođe poslata poštom od strane CIK-a. "Onoga momenta kada od nas prime kovertu sa obrascem treba da ga popune i dostave u određenom roku. Ja mislim da je poslednji rok za dostavu obrazaca dan pred izbore. Popunjavanje obrazaca raseljeni mogu obaviti i preuzimanjem sa našeg sajta", naglasila je Nesrin Lušte. Lokalni izbori na Kosovu biće organizovani u 38 opština. Lušte je potvrdila da će tokom izbora biti obavljen i monitoring koji će osim CIK-a vršiti i tri nevladine organizacije koje su već akreditovane kao posmatrači ali, kako kaže, rok za prijavu posmatrača ističe 26-og oktobra. Predstavnici CIK-a navode da će se za novu opštinu Grčanica glasati na devet biračkih centara kao i da izbori neće biti održani u Partešu i Severnoj Mitrovici koje su predviđene kao nove srpske opštine jer je CIK-u potvrđeno da " pripremne radnje u ovim sredinama nisu obavljene i da izbori neće biti održani u Partešu i Severnoj Mitrovici". Lušte ipak smatra da se time ne krši zakon i da se izbori mogu smatrati legalnim.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018