Vesti

Đ. Di Paolo: KFOR je i dalje važna misija na Kosovu

Bez obzira na najavu smanjenja broja vojnika, KFOR će i dalje biti veoma važna misija na Kosovu, rečeno je danas na konferenciji za novinare, koju je najviši vojni komitet NATO-a održao u glavnom štabu KFOR-a u Prištini. “Naše prisustvo ima za cilj da pokaže da Kosovo ostaje važna misija za NATO i zbog toga ćemo, kroz pristustvo KFOR-a i u saradnji sa mnogim međunarodnim misijama na terenu, učiniti sve što je potrebno da obezbedimo sigurno i bezbedno okruženje za sve”, kazao je predsednik vojnog komiteta NATO, admiral Đanpaolo di Paola. Spekulacije o tome da NATO na Kosovu priprema neku novu vojnu bazu admiral Di Paolo nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje. “Ja mislim da to ne treba da bude glavna briga i preokupacija građana Kosova, ono o čemu oni u ovom momentu treba da brinu je kako će izgraditi svoju budućnost, a KFOR je ovde kao i ostatak međunarodne zajednice da pomogne da to i postignete. Raketni štit ostavimo za neko drugo vreme u dalekoj budućnosti”, kazao je Di Paolo. Smanjenje broja vojnika komandant združenih snaga u Napulju admiral Mark Ficdžerald opravdao je poboljšanjem bezbednosne situacije. “Kosovska polcija je ostvarila veliki napredak, oni će preuzeti jedan deo odgovornosti. Kosovske bezbednosne snage koje su u stvari snaga za civilnu odbranu i u čijoj nadležnosti je gašenje pžara, uklanjanje eksplozivnih naprava, pružanje medicinske pomoći u vanrednim situacijama popuniće taj deo bzbednosnog zahteva. Naravno tu je i EULEX misija. Kad se KFOR smanji sve te organizacije će pomoći da se održi bezbedno i sigurno okruženje”. Komandant KFOR-a Markus Bentler je kazao da bez obzira na postignut napredak, na Kosovu je još uvek neophodno prisustvo međunarodnih misija. “KBS su upravo postale operativne, sada sledi težak posao i biće potrebno dve do pet godina da ova organizacija postane u potpunosti operativna i samostalna. Biće potrebno dosta treninga”, kazao je Bentler. Prema ranijim najavama iz NATO-a početkom sledeće godine broj vojnika KFOR-a na Kosovu će biti smanjen sa 16.000 na 10.000, a u zavisnosti od razvoja situacije kasnije je moguće i dalje smanjenje na 5. 700 vojnika.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018