Vesti

Održana manifestacija "Novo Brdo-zlatni grad"

U organizaciji Kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije juče je u Novom Brdu održana tradicionalna manifestacija "Novo Brdo-zlatni grad". Prema rečima sekretara Kulturno-prosvetne zajednice ovo je već peta za redom manifestacija kojom se u Novom Brdu obeležava pad ovog grada. "Juče smo obeležili 554. godišnjicu utamnjenja Novog Brda. Novo Brdo je nekada bio duhovni i kulturni centar ovog prostora, a možda i Evrope. Prema svim podacima koji postoje Novo Brdo je nekada imalo između 30 i 40 hiljada stanovnika različitih narodnosti. Tu je bilo Mlečana, Cincara, Bugara, Jevreja, Dubrovčana, Srba, Arapa... Samim tim i kulturni život Novog Brda bio je veoma bogat", Kaže Popović. Popović dodaje da je ranijih godina ova manifestacija trajala po četiri dana, dok je ove godine to bio jednodnevni događaj. "Zbog specificnosti trenutne situacije u Novom Brdu gde su ljudi danima protestvovali zbog hapšenja njihovih sunarodnika ove godine manifestacija je trajala samo jedan dan. Prethodnih godina u septembru za vreme ove manifestacije grad bi potpuno oživeo, bilo bi mnogo gostiju iz uže Srbije, ove godine to nije bio slučaj. Bilo je prisutno svega oko 200 ljudi", kaže Popović. Na manifestaciji su se predstavili KUD Venac, pesnici sa Kosova i Metohije kao i pevači starih kosovskih pesama. Pored toga bila je postavljena i etno izložba, kao i radovi koji su predstavljeni na četvrtoj po redu likovnoj koloniji Novog Brda.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018