Vesti

Veterani OVK prete Visokim Dečanima. KFOR pojačao obezbeđenje manastira

Zbog pretnji veterana OVK Abdila Muškoljaja i ekstremista koji deluju u opštini Dečani od 1999. godine, italijanski KFOR je pojačao bezbednost manastira Visoki Dečani, kaže se u saopštenju bratstva ovog manastira. Na sajtu www. albaniapress. com Abdil Muškoljaj je optužio manastir Visoke Dečane, da su na čelu sa Savom Janjićem uzurpirali zemlju oko manastira, koji je, kako kaže Muškoljaj kulturno nasleđe Albanaca, „izgrađen na imanju Haka Kučija Dečanskog”. On navodi kako su „Srbi u kasnom srednjem veku, a posebno u drugoj polovini XIX i početkom XX veka, prikrili i uništili hiljadugodišnje tragove albanske kulture”. Muškoljaj traži da se „smesta prekinu radovi na izgradnji zida koji opasava zemlju van manastira i na delu bivše fabrike pčelarskih proizvoda, da se poruši izgrađeni deo zida i odbace projekti o izgradnji”. Ukoliko se ne ispune zahtevi veterana OVK „nećemo snositi odgovornost za eskalaciju situacije”, zaključak je Muškoljajevog pisma. Bratstvo manastira Visoki Dečani navodi da ovakvi stavovi nisu ništa novo i da su slične pretnje upućivane 2005. , 2006. i 2007. godine, kada je na manastir ispaljena i protivtenkovska raketa. Počinilac ovog napada, bivši član OVK je prošle godine u septembru osuđen na tri i po godine zatvora. „Tom prilikom Abdil Muškoljaj je za napad optužio samo bratstvo koje je navodno isceniralo napad da bi kompromitovalo Albance”, kaže se u saopštenju manastira Visoki Dečani "Gradnja ogradnog zida je potreba manastira koji je izložen stalnim upadima. Iz sličnih razloga ograđen je zidom i manastir Pećka Patrijaršija, kada je takođe bilo pretnji albanskih ekstremista. Ovakve izlive mržnje od strane ekstremista doživljavamo kao potvrdu Hristovog puta kojim manastir Dečani danas ide, kao jedna od najznačajnijih svetinja Srpske Pravoslavne Crkve i spomenik srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji”, dodaje se u saopštenju manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018