Vesti

EK i Vlada Kosova potpisale ugovor o pomoći Kosovu

Šef Kancelarije za vezu Evropske komisije Renco Davidi i premijer Kosova Hašim Tači potpisali su danas Finansijski sporazum koji će da obezbedi 103. 6 miliona evra za društveno ekonomski i institucionalni razvoj Kosova. Na ceremoniji potpisivanja Renco Davidi je naglasio da je podrška Evropske komisije namenjena poboljšanju svakodnevnog života ljudi na Kosovu. “To je snažan pokazatelj naše posvećenosti prema Kosovu. Mi računamo na kosovske vlasti da obezbede zdravo ekonomsko upravljanje, trajnu fiskalnu disciplinu i efikasnu koordinaciju donatorske pomoći da bi naša posvećenost postigla pravi uspeh, " kazao je Davidi. Program obuhvata 13 projekata koji se bave širokim spektrom pitanja uključujući jačanje vladavine prava, podršku reformi javne uprave uključujući poresku upravu, kao i podršku za zajednice, kulture, medije, omladinu i sport. Pored toga, zajedničko za te projekte je što nastoje da ojačaju društvenu i ekonomsku infrastrukturu na Kosovu, uključujući trgovinu i regionalni razvoj, obrazovanje, zaposlenost i poljoprivredu, kao i podršku očuvanju životne sredine, transportu i energetskom sektoru. Današnjim potpisom Evropska komisija je ispunila osamdeset procenata od svog obećanja sa Donatorske konferencije iz jula 2009. godine. Preostala novčana sredstva biće obezbeđena u okviru IPA programa za 2010. godinu koji će otpočeti nakon objavljivanja Izveštaja o napretku i Studije u oktobru.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018