Vesti

Kristofer Del: U ovom momentu Kosovo ne može bez međunarodne pomoći

Američki ambasador na Kosovu i Metohiji, Kristofer Del, izjavio je danas da je Kosovo demokratsko društvo koje ima svoje legitimno izabrane predstavnike, ali da će integracija Srba doprineti da Kosovo ojača svoju demokratiju. U intervjuu KIM radiju američki ambasador, koji je na toj dužnosti zamenio pre dva meseca Tinu Kajdanov, kazao je da, ipak, Kosovo još nije postiglo mogućnost da deluje bez pomoći međunarodnih aktera. Kristofer Del navodi da Kosovo ima puno posla u razvoju demokratskih institucija u čiji rad, po njegovom mišljenju, treba da se uključe sve zajednice kako bi one mogle da ostvare viši stepen demokratije. “Ono što mogu da vam kažem jeste da Kosovo u ovom momentu, dakle danas, ne bi moglo da funkcioniše bez prisustva međunarodne zajednice, ali pomoć međunarodne zajednice se u stvari sastoji u tome da pruži resurse neophodne da ovo društvo i dalje napreduje ka vremenu kada će moći da funkcioniše i samostalno. Radi se o jednoj mladoj državi koja postoji tek 18 meseci i bez naše podrške i naših resursa verovatno to ne bi bilo moguće“, rekao je Del KIM radiju. Del kaže da je sporazum Euleksa i MUP-a Srbije na korist svim stranama a da je u javnosti loše protumačen jer je previše ispolitizovan. Američki ambasador smatra da je decentralizacija dobra za budućnost svih na Kosovu, te da bi učešće Srba na novembarskim izborima pomoglo u boljoj organizaciji njihovog života, ali da prepreku tom procesu u velikoj meri predstavlja zvanični Beograd. „ Beograd je sam po sebi kontradiktoran zato što i sami shvataju da je ovaj sistem održavanja paralelnih struktura na Kosovu neodrživ. Postoje neke političke opcije koje, iz samo sebi znanih razloga, i ne sigurno na korist srpskog stanovništva, ovde prave poteze koji služe samo zarad promovisanja ličnih partijskih ciljeva. Neću preterati i ako kažem da mislim da ovde na Kosovu postoji ipak trend da Srbi sa Kosova shvataju realnost i da pokušavaju da legalnim putem uđu u instutucije Kosova i mislim da se takav trend oseća i iz samog Beograda“. Iako je situaciju na Kosovu delimično uporedio sa Istočnim Timorom, Kristofer Del ipak smatra da je Kosovo jedinstveno pre svega zbog svoje istorije i odnosa među narodima. Ipak on veruje da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da SAD svoju odluku nikada neće povući.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018